12 juni 2016

Technische Leergang Tandwielkasten

Kregen aanvankelijk de Grieken de eer driehonderd jaar voor Christus het tandwiel te hebben uitgevonden, recent is opgedoken dat in China vijfhonderd jaar daarvoor al differentiëlen (stelsels van houten tandwielen) werden gemaakt. “We zijn inmiddels 2.800 jaar verder en het is duidelijk dat er op tandwielkastengebied wel wat is gebeurd,” zegt Rob van den Brink, eigenaar van RB Hydraulicweb en auteur van verschillende al eerder verschenen FEDA Technische Leergangen over met name hydrauliek, pneumatiek en elektromotoren.

“Het huidige aanbod aan tandwielkasten is ongelooflijk veelzijdig en ook heeft digitale technologie haar intrede gedaan. Denk aan de snelle automatische 8-traps versnellingsbakken in auto’s. In de nieuwe Technische Leergang Tandwielkasten worden de belangrijkste natuurkundige begrippen zoals vermogen, koppel en toerental behandeld, evenals de werkingsprincipes. Daarnaast worden de verschillende soorten tandwielkasten en hun specifieke eigenschappen en toepassingen uitgelegd. Aan bod komen haakse, axiale, coaxiale en parallelle kasten die versnellen of juist vertragen, kasten met één of meerdere uitgaande assen, met wormwieloverbrengingen, rechte vertanding, schuine vertanding, planetaire tandwielen, etc. Aansluitend komen het berekenen en selecteren van tandwielkasten aan de orde, wat wordt geïllustreerd met de nodige berekeningsvoorbeelden. Daarnaast gaan we onder andere in op onderwerpen als montage, onderhoud, smering en commissioning. We proberen het fenomeen tandwielkast dus zo breed mogelijk aan bod te laten komen.”

Bij deze nieuwe Technische Leergang, uitgegeven door MK Publishing, zit een speciale DVD met ondersteunend les- en studiemateriaal. “Per hoofdstuk bevat de DVD een presentatie met de afbeeldingen uit het boek plus extra teken- en fotomateriaal ,” legt Rob van den Brink uit. “Ook staan er video’s, animaties met praktijkvoorbeelden en aanvullende informatie op de DVD. We liggen goed op schema met de productie zodat we op tijd klaar zullen zijn voor de officiële presentatie tijdens de WoTS in Utrecht.”

 

Bekijk hem hierTERUG NAAR HET OVERZICHT