Hydrauliekslangen assembleren; do’s en dont’s

Het aantal ernstige bedrijfsongevallen als gevolg van foutief geassembleerde hydrauliekslangen is gelukkig niet bijzonder groot. Maar áls het fout gaat, kan dit ernstige gevolgen hebben voor zowel mens, machine als omgeving.

Sales manager bij Alfagomma/Dunlophiflex Gerrit Fransen: “In de dagelijkse praktijk komen onze mensen diverse situaties tegen die de kans op ongevallen onnodig groot maken.” Fransen weet waarover hij spreekt. Het bedrijf waar hij werkt houdt zich al zestig jaar bezig met het veilig toepassen van hydraulische componenten en werkt bewust aan het vergroten van het bewustzijn van zijn klanten. Een eerste probleem dat Fransen noemt is het feit dat de samenstelling ‘slanghuls – slangpilaar’ soms uit componenten van verschillende leveranciers bestaat.

“Vaak wijken de toleranties van de verschillende componenten te ver af, waardoor de samenstelling uiteindelijk onvoldoende bestand is tegen de heersende druk. Dit probleem is te voorkomen door alle benodigde componenten van één leverancier te betrekken. Dat levert bovendien nog een ander voordeel op: wanneer volgens de richtlijnen van deze leverancier wordt geassembleerd, dan draagt deze partij de verantwoordelijkheid. In het andere geval draagt de klant zélf de verantwoordelijkheid. Want bewijs maar eens dat het aan de slang, de huls of de slangpilaar ligt…” Daarnaast raadt Fransen af om een ge- bruikte hydrauliekslang opnieuw te gebruiken wanneer deze bijvoorbeeld is los gesprongen. “In de meeste gevallen is niet bekend hoe oud de slang al is, aan welke omstandigheden (drukken, temperaturen, media) hij heeft blootgestaan enzovoorts. Bovendien verbiedt de Machinerichtlijn het gebruik van componenten die reeds eerder deel hebben uitgemaakt van een assemblage. Maak van het traditionele ‘sluitstuk’ dus niet de zwakste schakel door oud materiaal te gebruiken.”

Meer informatie over veilig werken met hydrauliek: www.veiligwerkenmethydrauliek.nl