INLOGGEN

Welkom in de FEDA Kennisbank

Zoek of selecteer hieronder

Efficiƫncy nodig bij exploiteren nieuwe producten


Proces en product optimaliseren

Het innovatietraject is doorlopen. Uw nieuwe product of dienst is gelanceerd. Toch is het innovatieproces nog niet voltooid, want nu moet u het productieproces nog optimaliseren zodat u op termijn winst kunt maken. Waar moet u op letten tijdens die efficiency-slag?

Stel u zelf de volgende vragen:

  • Wat zijn de zwakste schakels in het proces? Voor inkoop, productie, logistiek en automatisering?
  • Welke verbetering heeft het meeste effect?
  • Welke activiteiten of materialen bepalen de kostprijs van het product?
  • Welke prestatie-indicatoren bepalen de snelheid en doelmatigheid van het proces? Deze kunnen per bedrijf heel verschillend zijn. Dit kunnen mensen zijn, teams of machines.

Beantwoord de vragen, eventueel met anderen van binnen of buiten uw bedrijf.

Verbeterplan in het exploiteren van nieuwe producten

Met de antwoorden kunt u een plan maken voor het verbeteren van het exploiteren van uw dienst of product. Bepaal wat verbeterd moet worden en maak een prognose van de effecten van die verbeteringen. Op basis daarvan kunt u zien of u bijvoorbeeld het voorraadbeheer of het productieproces van uw dienst of product anders moet inrichten.

Software voor een extra efficiencyslag

U kunt bij de bedrijfsprocessen en het volgen van de prestatie-indicatoren gebruik maken van software. Het levert vaak zelfs nog een extra efficiencyslag op als deze software is aangesloten op de software van leveranciers en klanten. Dat kan namelijk veel papierwerk schelen en voorkomt ook dat er fouten worden gemaakt. Bovendien levert het veel tijdwinst en inzicht in de actuele situatie op.

De keuze van de juiste software is een verhaal apart. Voor u bijvoorbeeld een ERP-pakket kiest, is een goede analyse van de bedrijfsprocessen noodzakelijk. Vervolgens kunt u kiezen tussen verschillende aanbieders van het softwarepakket dat u nodig heeft.


Deze informatie is geplaatst door:
  • KVK