9 september 2018

Astro Controls ziet booming markt voor Sawyer cobots

Al ruim veertig jaar is Astro Controls uit Alphen aan den Rijn een succesvolle solutions provider voor machinebouwers. Het bedrijf staat vooral bekend om haar uitgekiende ‘upgrade-mogelijkheden’ waarmee de prestaties van zowel machines van machinebouwers als die bij eindgebruikers kunnen worden verbeterd. Daarvoor put Astro Controls uit een veelzijdig leveringsprogramma met stoot/trillingsdempers, pneumatische componenten, elektrische actuatoren, rvs componenten voor de offshore en vacuüm componenten. Astro Controls is ook de Nederlandse distributeur van Sawyer cobots. Managing Director Geert van Schijndel voorspelt dat de cobotmarkt de komende jaren in rap tempo gaat verveelvoudigen.

“Een cobot is een collaborative (samenwerkende) robot die veilig is om als mens bij in de buurt te zijn”, legt Geert van Schijndel uit. “Ze vragen weinig ruimte en zijn eerder rendabel dan ‘conventionele meerassige robots’. Deze zijn complexer om te programmeren en moeten vaak in goed afgeschermde ruimten opereren om veiligheidsrisico’s te minimaliseren. Met de Sawyer cobot, die Rethink Robotics in 2012 lanceerde, is de drempel om mens en robot samen in dezelfde ruimte te laten werken drastisch verlaagd. Je kunt er makkelijk (deel)taken mee automatiseren, metaalbewerkings- en spuitgietmachines mee laden en lossen, producten door laten oppakken en inpakken. Ze worden al ‘de PC’s van de robotwereld’ genoemd en voorspeld wordt dat cobots straks goed zijn voor een wereldwijde jaaromzet van 4 miljard euro!”

Extra expertise

De Sawyer cobot is instelbaar via het ingebouwde display of een pc/laptop en biedt flexibele bewegingen over zeven assen met snelheden tot 2 m/s. Door de ingebouwde kracht- en momentsensoren is de cobot veilig voor medewerkers in de directe omgeving. Sawyer biedt bovendien geïntegreerde vision van Cognex en de Intera 5 software voor optimale inzetbaarheid in veeleisende werkomgevingen. Het maximale werkbereik is 1.260 mm.

“We hebben een nieuwe technisch medewerker aangetrokken die speciaal is opgeleid en de mogelijkheden en eigenschappen van de Sawyer cobots van A tot Z kent,” zegt Geert van Schijndel. “Dat is cruciaal om klanten goed te kunnen begeleiden, maar ook belangrijk ter ondersteuning van ons vijf man sterke sales team. Cobots vereisen specifieke know-how. Dit mede omdat we ze op maat kunnen uitrusten met mechanische en vacuüm grijpers voor het oppikken van producten of assemblagewerkzaamheden. We staan tijdens de WoTS in Utrecht op de FEDA Lounge en daar zal de Sawyer cobot in volle glorie zijn te bewonderen.” www.astro.nl

Astro Controls afbeelding.jpg

 TERUG NAAR HET OVERZICHT