8 december 2017

DFPTC inspireerde en boeide ruim 170 bezoekers

Tekst: Marjolein de Wit-Blok, WhiteCube
Fotografie: Henk Ganzeboom, Kobalt Fotografie

Volle Table-Tops, volle zalen, volle aandacht, volle maag 

Op 30 november vond het DFPTC plaats in het CineMec in Ede. In deze achtste editie werd voor het eerst hydrauliek gecombineerd met transmissies in het thema ‘grote aandrijvingen’. Een bewuste en slimme keus waarmee de organisatie de focus breder trok en hiermee veel nieuwe bezoekers mocht verwelkomen. Belangstellenden uit het mechanische domein dompelden zich onder in de hydrauliek terwijl omgekeerd door hydraulici met verbazing werd geluisterd naar onder andere een presentatie over het vrije vorm frezen van tandwielen.

Het DFPTC startte stipt om half 10 met een kort openingswoord van Eddo Cammeraat, voorzitter van de symposiumcommissie. Het was de aftrap van een meer dan succesvolle dag waarin kennisuitwisseling en netwerken centraal stonden.

Lezingen

In de grote zaal startte Peter Albers met een plenaire lezing over hybride aandrijvingen voor grote machines. Hierna verdeelde de groep zich over twee zalen waar vervolgens parallel uiteenlopende onderwerpen aan bod kwamen. Dagvoorzitter Ivo Willemsen bleef in de grote zaal en kijkt met een goed gevoel terug op de integratie van de twee onderwerpen hydrauliek en transmissies. “Het was ontzettend leuk om eens in de keuken te kijken van een sector die zo dicht tegen hydrauliek aanligt. Het blijven eigen werelden maar ze sluiten uitstekend op elkaar aan. Het was ook goed om vast te stellen dat de brede benadering heeft geleid tot een groep toehoorders waarvan bijna de helft voor het eerst dit symposium bezocht.”

Ron Agterberg, dagvoorzitter van zaal 1, maakte het symposium voor de eerste keer mee. “Een goed symposium”, concludeert hij. “Het publiek in ‘mijn’ zaal had de volle aandacht voor de uiteenlopende presentaties die varieerden van lagersmering en lieraandrijvingen tot een bijzondere planeettandwielkast waarmee compacter is te bouwen. Bovendien werd er voorzichtig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om via de app vragen te stellen.”

Biomimicry

De vakinhoudelijke lezingen werden afgewisseld door onder andere een interessante plenaire presentatie van Bas Sanders over Biomimicry: oplossingen die de natuur heeft ontwikkeld om uiteindelijk te overleven en die mensen kunnen inspireren bij het vinden van oplossingen voor hun eigen (technische) vraagstukken.

Direct daarna werd de Young Professional Award uitgereikt aan een viertal studenten Werktuigbouwkunde van de Haagse Hogeschool voor hun product ‘Writing Aid’. Deze oplossing is ontwikkeld om kinderen (netter) te leren schrijven en eventueel ook te gebruiken in revalidatietrajecten.

Table-Tops

Niet minder interessant voor de bezoeker was het grote aantal Table-Tops dat bemand werd door zowel bedrijven in de hydraulische aandrijftechniek als partijen uit de transmissie sector. Voor de tweede keer was bijvoorbeeld Hoyer (elektromotoren) van de partij en voor de eerste keer een bedrijf als SICK die zich sinds kort met een nieuwe lijn sensoren richt op de hydrauliekmarkt. Hans Hagedoorn, General Manager bij hoofdsponsor KTR: “Opnieuw een 1-daags event met mooie Table-Tops en prima sprekers. De toevoeging van ‘grote aandrijvingen’ was bovendien voor een aantal zeer interessante OEM’s reden om te komen. Wat mij betreft maken we er een tweedaags event van, met nog meer branchegerichte sprekers en toepassingen. KTR is er in 2019 zeker weer bij; het hoofdsponsorschap voelde als een maatpak!”

Ook Dennis van Arkel, director sales&marketing van Dana Brevini Benelux heeft de deelname wederom als erg positief ervaren. “De Table-Tops bieden de mogelijkheid om in een redelijk ongedwongen sfeer met de diverse relaties van gedachten te wisselen. Het aanbod in combinatie met transmissies gaf het publiek ook een bredere basis met betrekking tot de aandrijftechniek. Een uitstekend netwerk event dat voor herhaling vatbaar is!” Gijs van Schaik, sales engineer bij RMF Systems vult aan: “Een succesvol symposium wat mij betreft. Goede gelegenheid om te netwerken, leerzame lezingen en tevens blij dat ik met onze Table-Top aanwezig kon zijn.”

Tot slot

Over de ‘randvoorwaarden’ tot slot niets dan lof. De ontvangst, de catering, de locatie, de borrel en de goodiebag aan het einde van de dag. Het was allemaal tot in de puntjes verzorgd. Een tevreden commissievoorzitter sluit dan ook af met een positief gevoel. “De 2017 editie vormt zeker een stevige basis om de ingezette weg, van een breed aanbod aan technisch inhoudelijk lezingen over (mechanische, hydraulische, elektrische en pneumatische) aandrijftechniek, voort te zetten in 2019.”TERUG NAAR HET OVERZICHT