7 oktober 2017

FEDA lid in de spotlight: Ares bv

Ares Industriële Produkten bv uit Heerenveen

Ares bv is een uitgesproken specialist op het gebied van klantspecifieke pneumatische oplossingen. Met een team van zo’n 14 medewerkers ontwikkelt, produceert, monteert, onderhoudt, repareert en reviseert Ares pneumatische componenten en systemen. Ook worden deze vaak gecombineerd met elektrische aandrijvingen, zodat op dat vlak eveneens de nodige slagkracht in huis is. Een mooi bedrijf dat zo’n twee jaar geleden lid werd van de FEDA.

Directeur Peter Bultsma vertelt binnen welke branches en technologiegebieden Ares zich beweegt en welke expertises men in huis heeft: “Alles dat wij maken is in feite maatwerk. Natuurlijk passen we zo nodig ook wel standaard componenten toe, waarbij we alle merken kunnen leveren, maar veelal ontwikkelen en produceren we de benodigde componenten zelf. Dan hebben we het onder meer over pneumatische cilinders in aluminium of RVS, pneumatische afsluiters, ventielen en ook complete, op maat gemaakte besturingskasten. De ontwikkeling vindt plaats in onze eigen R&D afdeling. De productie geschiedt hier in Heerenveen. Onze verspaningsafdeling omvat een ultramodern machinepark met onder andere CNC gestuurde bewerkingscentra met meerdere assen en aangedreven gereedschappen. Daarmee kunnen in één opspanning verschillende soorten bewerkingen langs meerdere vlakken nauwkeurig en efficiënt uitgevoerd worden. Gezien de koppeling met geavanceerde computersoftware, geldt dit ook voor relatief kleine series. Naast draai- en freesbanken hebben we ook zaagautomaten en polijst- en hoonapparatuur.”

Een door Ares geproduceerd ventielblok plus proportioneel regelventiel voor een doseersysteem voor kaas

Zuivelindustrie
Van oudsher doet Ares veel voor klanten in de voedingsmiddelenwereld, met als specialisatie de zuivelindustrie. “In deze werelden zijn vrijwel alle systemen en componenten uitgevoerd in RVS. Ook passen we daarvoor speciale afdichtingen toe. Een trend is dat we steeds meer revisies en retrofits uitvoeren binnen de zuivelindustrie. En dat niet alleen in Nederland, ook in Duitsland, Groot Brittannië, Scandinavië en zelfs in Amerika. Onze monteurs werken steeds meer internationaal, waarbij ze naast de revisies ook ‘gewoon onderhoud’ uitvoeren. Niet alleen focussen we ons daarbij op onze eigen producten en systemen, we voeren ook onderhoud aan andere merken uit. Zelfs ook aan elektrische aandrijvingen, die langzaam blijven oprukken en inmiddels bij ons een apart specialisme zijn geworden.”

Synergie van FEDA
“Zo’n twee jaar terug zijn we lid geworden van de FEDA,” vertelt Bultsma. “Dit om verschillende redenen. De belangrijkste was dat we technologisch onze scope wilden verbreden. Je ziet in de praktijk dat steeds meer systemen moeten samenwerken op functioneel vlak, maar ook besturingstechnisch. Tijdens bijeenkomsten van de FEDA ontmoet je mensen uit ‘die andere vakgebieden’, maar ook collega’s die in jouw sector zitten. Je wisselt ervaringen en ideeën uit, inspireert elkaar en ook vind je partners om daar samen gecombineerde projecten mee uit te voeren. Wij zitten in een nichemarkt, terwijl projecten steeds multidisciplinairder worden. Dan kun je niet op je eilandje blijven zitten, maar moet je de samenwerking opzoeken en daar biedt de FEDA een goed platform voor. Ook praat je met anderen over zaken als marketing bijvoorbeeld en zie je hoe anderen bepaalde zaken aanpakken. Mede daardoor geïnspireerd zijn wij nu bezig om onze website te vernieuwen, want ook marketingtechnisch moet je blijven innoveren.”
Meer weten over Ares? Kijk dan op hun website.

Wil je ook FEDA lid in de spotlight worden? Stuur dan een e-mail naar communicatie@feda.nlTERUG NAAR HET OVERZICHT