18 maart 2019

FEDA-lid in de Spotlight: Holland Actuators: ‘op de elektromechanische trein’

FEDA-lid in de Spotlight is normaal altijd een interview vanuit FEDA, maar toen dit artikel verscheen in Aandrijven & Besturen konden we de kans niet laten liggen om dit te plaatsen. Lees in het interview met Bram van den Nieuwboer hoe ze bij Holland Hydraulics aankijken tegen de interactie tussen hydraulische en elektromechanische aandrijftechniek.

Tekst: Roel van Vemde
Verschenen in: Aandrijven & Besturen vierentwintigste jaargang | maart 2019 | nummer 3


Bij Holland Hydraulics stroomt hydrauliek door de aderen. Toch waagde de leverancier 
de stap naar elektromechanisch. Bij stagnatie in de markt voor hydraulische aandrijvingen, biedt elektrisch groeikansen. Daarom ontgint de nieuwe bv Holland Actuators nu de markt voor elektromechanische aandrijfoplossingen, onder de paraplu van het moederbedrijf.

“Het is een aanvulling op hydraulisch, geen vervanging”, benadrukt Bram van den Nieuwboer, commercieel directeur van Holland Hydraulics en managing director van de nieuw opgerichte bv Holland Actuators.“Omdat de behoefte aan hydraulische aandrijvingen wat slinkt en de elektromechanische markt steeds meer in opkomst is, zien wij hier ook goede kansen.” Daarom werd ongeveer anderhalf jaar geleden een nieuwe bv gestart, met een focus op elektromechanische actuators. Holland Actuators levert elektromechanische componenten en turn-key installaties in de industriële, maritieme en offshore markt. “Met dit bredere aanbod ontwikkelen we zelf ook een ruime visie op aandrijftechniek. De hydrauliek kennen we als onze eigen broekzak. Hier doen we alles van a tot z. Alleen de componenten kopen we in, verder doen we alles zelf in het hele project”, legt Van den Nieuwboer uit. Een aanpak die het Twentse bedrijf ook wil toepassen in elektromechanische oplossingen. “Wat je vroeger alleen hydraulisch kon oplossen, kan in veel gevallen nu ook elektromechanisch. We proberen voor bewustwording hiervan te zorgen bij onze klanten.”


Nieuw speelveld
Waar hydrauliek door de aderen stroomt bij Holland Hydraulics, is het elektrische een nieuw speelveld. Van den Nieuwboer: “De hydraulische markt blijft ook groot genoeg. Maar waar de technieken voorheen als concurrerend werden neergezet, kijken wij anders. We zien de brede kracht en zijn ervan overtuigd dat ze elkaar versterken. Aspecten als inbouwgrootte, levensduur, hoeveelheid leidingen, krachten en positieregeling vragen per project om een passende oplossing. Vaak is de ene aandrijftechniek meer geschikt voor de klantspecifieke toepassing dan de ander en beconcurreert het elkaar niet. We hebben natuurlijk een flink klantenbestand opgebouwd in de hydraulische aandrijfmarkt. En hier zien we ook veel projecten waarbij een andere oplossing misschien wel beter is. We werken altijd met één projectengineer, van begin tot eind, en zijn een organisatie met korte lijnen, zodat we snel kunnen schakelen en samenwerken.”

 

NIASA
Voor de elektrische componenten en systemen is Holland Actuators een samenwerking aangegaan met het Noord-Spaanse bedrijf NIASA. Sinds 1984 ontwerpen en produceren zij lineaire eenheden, als een uitbreiding van het Duitse NEFF. “We kwamen met hen in contact, maar hadden geen ervaring op dit vlak. Ze reageerden in eerste instantie met wat angst; wat moeten jullie in de elektromechanische markt. Maar we hadden al wel naam in de hydraulische oplossingen en ingang bij bedrijven in Nederland, België en Duitsland. Zo hadden ze nog nooit naar die markt gekeken. We zijn daarom niet alleen dealer van NIASA, maar krijgen ook turn-key ondersteuning.”

Betonmal
Dat de verschillende oplossingen hand in hand kunnen gaan liet de leverancier uit Hengelo zien in een project in de betonindustrie. Holland Hydraulics leverde hier het hydraulisch systeem; een complete installatie, bestaande uit een 30kW hydraulisch aggregaat, voorzien van een 90L/min regelbare plunjerpomp. De installatie stuurt een viertal cilinders aan van een geautomatiseerde tegelpersmachine, die verschillende stadia in de droogkamer verzorgt. Dit hele project werd als turnkey installatie geleverd. Van den Nieuwboer: “Dit is een mooi voorbeeld van een klant die we ook met actuators hebben kunnen helpen. We hebben hier twee elektromechanische lineaire actuators geplaatst die het verstellen van een mal aansturen. Het systeem zorgt ervoor dat de betonmal met gelijkloop, middels een servoregeling, met precisie ingesteld kan worden.”

 

Luik
Een ander project van Holland Actuators bestond uit vier lineaire actuators die werden geleverd aan een Nederlands bedrijf in de staalindustrie. De vier actuators, ieder 35kN met een slag van 3390 mm, werden toegepast om grote luiken (30 m x 4 m per luik) te kunnen openen en sluiten in een productiehal. Door middel van dit luiksysteem kan de bovenloopkraan ladingen buiten de productiehal ontladen. Van den Nieuwboer: “Zo’n luik gaat maar een aantal keren per dag open en weer dicht. We zijn samen met deze klant gaan kijken naar de beste oplossing; hydraulisch of elektrisch.” Het systeem bevat een exact gelijkloop, met een snelheid van 27 mm per seconde. De actuators zijn goed bestand tegen agressieve en vervuilende invloeden van buitenaf en zijn zo geschikt om in deze omstandigheden en omgevingen te opereren. “We hebben het gehele proces begeleid, van advies, engineering en de productie van het gehele systeem tot en met de besturing, installatie en inbedrijfstelling. Met dit soort projecten kunnen we, in bestaande én nieuwe markten, het voordeel laten zien van verschillende aandrijfopties. Je ziet in de industrie, de maritieme markt en de offshore dat de kijk op elektrisch verandert.” Holland Actuators richt zich voornamelijk op de algemene machinebouw. “Daar komen ook vele vragen vandaan om nieuwe oplossingen, andere opties of efficiëntere aandrijvingen. Hun eindklanten hebben namelijk ook een kritische bril op. Daar speelt het imago van hydrauliek bijvoorbeeld ook een rol bij. Dat beeld is niet altijd terecht, maar de tendens is er wel. Het volume aan behoeften in bewegingen en aandrijvingen blijft echter hetzelfde, alleen de toegepaste techniek zal vaker veranderen. Daar ligt voor ons een uitdaging, om met name in bestaande klantgroepen nieuwe of andere oplossingen aan te dragen.” Op de vraag aan Van den Nieuwboer wanneer dit geslaagd is, antwoordt hij: “Wanneer we als groep bekend staan als betrouwbare aanbieder van verschillende aandrijfoplossingen, dan hebben we ons doel bereikt.”

Lees hier meer over alle mogelijkheden van Holland Hydraulics & Holland Actuators.

Wil je ook FEDA lid in de spotlight worden? Stuur dan een e-mail naar communicatie@feda.nlTERUG NAAR HET OVERZICHT