Niet gecategoriseerd
21 februari 2018

FEDA-lid PowerFlex ondersteunt hydrauliekonderwijs SOMA

Het SOMA college in Harderwijk heeft een prachtig hydrauliek lokaal waar (aankomende) monteurs worden opgeleid in het onderhouden van onder andere mobiele hydraulische machines. Naast een deel waar klassikaal de theorie wordt uitgelegd staat er tevens een aantal modellen waaraan de studenten naar hartenlust kunnen sleutelen en storingen kunnen zoeken en oplossen.

Sander Haas, werkzaam bij PowerFlex: “Veiligheid staat bij deze opleiding hoog in het vaandel. Toen geconstateerd werd dat slangen en koppelingen aan vervanging toe waren, is dan ook contact opgenomen met ons als leverancier en montagebedrijf Perdok. In een gesprek is spontaan het idee ontstaan om de materialen te laten sponsoren door leverancier Eaton. Dit biedt de mogelijkheid om jongeren tegen een gereduceerd tarief te laten werken met de laatste stand der techniek. Bijvoorbeeld koppelingen die lekkages voorkomen bij het aan- en afkoppelen van slangen wat hydrauliek minder ‘vies’ maakt. Of slangen waar belangrijke ontwikkelingen zijn gedaan om de levensduur te verbeteren en de buigradius te reduceren.”

Inmiddels heeft Eaton ingestemd met het idee en de nieuwste generatie slangen en koppelingen gesponsord. Componenten die uitvoerder Perdok in samenwerking met Erik Haas van PowerFlex gebruikt voor de revisie van de machines. Erik Haas: “Parallel hieraan heb ik ook een aantal gastlessen gegeven over ‘veilig werken met hydrauliek’. Ontzettend leuk om te doen en bovendien vreselijk belangrijk.” Docent Patrick Vuijk Noorland vult aan: “Hij kan met zijn ervaring uit de praktijk goede voorbeelden geven van situaties die zich voor kunnen doen wanneer onveilig wordt gewerkt. En zéker leuk als de leerlingen dit oppikken.”TERUG NAAR HET OVERZICHT