16 november 2017

FEDA lid in de spotlight: Hydroflex Hydraulics

Hydroflex Hydraulics behaalt ISO 9001:2015 en is daarmee nog beter in staat om de klanten totaal te ontzorgen

Voor deze FEDA lid in de spotlight interviewden we Marc van Loon van Hydroflex Hydraulics. Zij kwamen recent met een mooi persbericht naar buiten over hun verkregen ISO 9001:2015 certificaat. Daar wilden wij natuurlijk meer over weten.

Wie ben je en wat is je rol binnen Hydroflex Hydraulics?

 ‘Ik werk sinds eind 2011 voor Hydroflex Hydraulics, maar al vanaf 1984 werkzaam in de hydrauliek. Als technisch manager ondersteun ik alle commerciële en technische afdelingen op het gebied van techniek. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor de geleverde kwaliteit van onze producten.

Wat zijn jullie drijfveren? Zit hierin een duidelijke meerwaarde in het FEDA lidmaatschap?
‘Hydroflex Hydraulics staat voor flexibiliteit en leverzekerheid met een ruim assortiment. We zijn ontstaan in 1968 en zijn altijd toeleverancier geweest op het gebied van toebehoren, alles wat tussen de hydraulische elementen zit zeg maar. Dit doen we met drie vestigingen in Nederland en België met de focus op de afzetmarkt in de Benelux. Nederland is overduidelijk de grootste markt, alhoewel onze oorsprong in België ligt. Wij hebben een service-vestiging in de Waalhaven in Rotterdam, waarmee wij ook met een machinepark met slangassemblages en een groot magazijn zorgen voor de beste zorg voor onze klanten.

‘Met je concullega’s filosoferen over de problemen op het gebied van techniek zie ik als grote plus van het FEDA lidmaatschap’

Wij zien het netwerk als één van de grote voordelen van ons FEDA lidmaatschap. Ook de statistieken zijn voor ons erg waardevol en worden meegenomen in onze beoordeling van de markt. Daarnaast zijn we betrokken bij de training “Veilig werken met Hydrauliek”. Dit heeft er voor gezorgd dat we binnen FEDA een netwerk hebben met onze ‘concullega’s waarmee wij samen hebben gewerkt in dit project. Los van het feit dat je met je vak bezig bent en een bijdrage levert aan de markt van hydrauliek, ontwikkel je nauwe banden met je collega’s, een grote plus. Natuurlijk ben je uiteindelijk in sommige gevallen elkaars concurrent, maar ik moet zeggen dat ik het eigenlijk altijd als heel positief beschouw, omdat er wordt gecommuniceerd met een bepaalde openheid. Het is zo dat de problemen die wij tegenkomen op het gebied van techniek, niet alleen ontstaan bij Hydroflex, dat hoor ik van collega’s ook. Het is fijn om daar samen over te filosoferen.

Zelf ben ik ook trainer voor Veilig werken met hydrauliek. Bij de start zagen we veel meer behoefte, maar we zien nu dat dat terugloopt. Ik denk dat de training het meest interessant is voor ‘de gebruiker’. Er zijn heel veel mensen die werken met een machine waar een hydraulische slang op zit, die te weinig kennis hebben om op een veilige manier in te kunnen schatten wat het probleem van die slang of installatie is. Ze gaan dan met te weinig kennis aan de slag, met alle gevaren van dien. Daar is nu ook wel een beetje de cursus ‘light’ voor in het leven geroepen, in het najaar gaan we daar meer aandacht aan geven.

‘Met SPIR STAR een stukje onderscheidend vermogen, omdat we hiermee gaan tot 4.000 bar’

Wij hebben ook een bijdrage geleverd aan de Technische leergang leidingtechniek. Dat was mijn eerste kennismaking met FEDA. Leuk om te doen en heel leerzaam! Momenteel ben ik ook betrokken bij de werkgroep Technische leergang hogedrukhydrauliek. Dit doen wij omdat wij het SPIR STAR pakket hebben,  met hogedrukslangen tot een werkdruk van 4.000 bar. Dit is een stukje
onderscheidend vermogen ten opzichte van veel concurrenten.

Hydroflex Hydraulics is sinds kort gecertificeerd met ISO 9001:2015, wat betekent dit voor jullie?

Dit is voor ons een grote stap voorwaarts. Het traject is gestart in 2016 en wij hebben dit behaald met twee doelen in het achterhoofd. Allereerst voor onszelf, zodat wij met een blauwdruk onze kwaliteitsdoelstellingen kunnen blijven waarborgen. Daarnaast was er ook een vraag, vooral uit de OEM markt, naar een kwaliteitsmanagementsysteem waar we op dat moment niet aan konden voldoen. Wij zijn er erg trots op dat we dit hebben behaald. We kunnen nu klanten bedienen die eerst niet binnen ons bereik lagen, maar ook denken we hierdoor een nog beter product te kunnen leveren. Bepaalde zaken zijn nu beter georganiseerd en we zijn actief bezig met het verbeteren van zwakkere punten. Ons volgende doel? Wij willen graag een gecertificeerd slangenassemblage bedrijf worden. Voor nu gaan we eerst weer even terug naar de daily business omdat de implementatie van het ISO 9001 traject wel wat energie heeft gekost, maar met de resultaten is dat het zeker waard geweest.

Wat ziet Hydroflex Hydraulics als toekomst van de branche?
We denken in ieder geval te kunnen continueren, maar streven er ook naar om meer vestigingen te krijgen. Interessant hierin is dat we ook kijken buiten de landsgrenzen, bijvoorbeeld ook in partnerships. We willen dan nieuwe servicevestigingen openen, omdat we zien dat ons pakket en de kennis die wij hebben goed aanslaan in de Waalhaven. We kunnen dan aan de slag met de lokale mensen om te voorzien in de behoeftes in de specifieke regio.

‘Met ontzorgen net even dat stapje verder bieden’

‘Sinds september 2017 zijn wij toegetreden tot de Flowtech Fluidpower PLC Group uit de UK. Door deze overname zijn wij in staat om onze wensen voor zowel nationale als internationale groei sneller en professioneler te verwezenlijken. Hierdoor is ook ons leveringsprogramma sterk uitgebreid met internationale A-merken, waardoor wij onze huidige doelgroepen nog beter kunnen bedienen. Deze uitbreiding biedt ons tevens kansen voor het aanboren van nieuwe afzetmarkten. Een mooie nieuwe stap voor ons die goed aansluit bij onze toekomstvisie waarin de groei van Hydroflex Hydraulics een belangrijke rol speelt.’

 

Lees hier meer over de ontwikkelingen van Hydroflex Hydraulics op het gebied van ISO 9001:2015

 

Wil je ook FEDA lid in de spotlight worden? Stuur dan een e-mail naar communicatie@feda.nlTERUG NAAR HET OVERZICHT