Niet gecategoriseerd
26 januari 2018

FEDA lid in de spotlight: Koning & Hartman

Met top employer Koning & Hartman werken aan Technovation voor totaaloplossingen

“Voor bedrijven zijn veel kansen, maar we moeten wel aan de slag.”

Oswald Coene, Koning & Hartman, foto: Marco Okhuizen/ De Beeldredaktie

Hoewel het bedrijf Koning & Hartman al ruim honderd jaar bestaat, is het actueler dan ooit. Technologie krijgt namelijk een steeds prominentere rol in de samenleving. Algemeen Directeur Oswald Coene is duidelijk over de ambitie van de onderneming: “We streven ernaar dat klanten technologie in hun voordeel gebruiken om zo slimmer, betrouwbaarder en duurzamer te werken.”

De organisatie start haar geschiedenis al eind negentiende eeuw. Na wat naamwisselingen door de jaren heen, heet het bedrijf sinds 2005 Koning & Hartman. Hoewel de oudste bedrijfstak bij de oprichting al een fundament kreeg, is het inspringen op de behoeften van de maatschappij een dynamische bezigheid. Met zo’n 450 medewerkers en een omzet van 75 miljoen doet het bedrijf dat goed. Coene: “De digitalisering van de samenleving in al haar facetten is het hoofdthema. De trend dat technologie een sleutelrol speelt, zet alleen maar door. De markt is op zoek naar bedrijven die oplossingen op dat gebied kunnen bieden.”

Hoe ziet die markt er precies uit?
“Koning & Hartman heeft twee takken van sport: aan de ene kant is daar de telecom waarbinnen drie themagebieden vallen: draadloze communicatie en verbinding, ‘mission critical communication’ en alles rondom dealing rooms en meldkamers. Anderzijds is daar de wereld van de industriële technologie. We zitten in de smart industry en de industriële computertechnologie. Onze klanten zitten in allerlei segmenten : onder andere zorg, openbare orde en veiligheid, de financiële sector, havens en industrie en overheidsinstanties.”

“Aan de achterkant zijn we heel internationaal: we hebben langlopende samenwerkingen met bekende technology players als Microsoft, Motorola, Kenwood, Mean Well, Schroff, Mitsubishi Electric en ICONICS. Aan de toepassingenkant zijn we heel lokaal en opereren we vooral in Nederland en België.”

Wat levert Koning & Hartman?
“Als je naar ons DNA kijkt, is ons kernwoord technovation van technologie en innovatie. We bedenken zaken, doen het design, doen aan cocreatie, leveren een product, implementeren het in het bedrijf en nemen het product vervolgens waar nodig in beheer. We doen niet altijd het hele pakket voor de klant, maar idealiter is dit wel wat we bieden.

Je praat niet alleen over bijvoorbeeld een nieuw besturingssysteem of een robotarm. Je denkt als bedrijf ook door over hoe je welke toepassingen dan daarmee nodig zijn voor een bepaalde organisatie.”

Hoe werken jullie? Jullie zijn al sinds 2012 ‘top employer’. Hoe trek je de juiste mensen?
“Menselijk kapitaal is cruciaal voor de toekomst. Dat kun je roepen als bedrijf, maar daar moet je ook naar handelen. Wij zijn aangehaakt bij het Top Employer-programma waardoor we door een externe auditor worden beoordeeld. Dat houdt je scherp. Binnen dat programma valt bijvoorbeeld ook duurzame inzetbaarheid. Niet alleen maar jonge mensen binnenhalen, maar ook mensen die al twintig jaar bij ons werken inzetbaar houden. Wij hebben zelf de K&H Academy, waar werknemers en klanten trainingen en opleidingen kunnen volgen. Ieder jaar krijgen we het oordeel van Top Employer: dat helpt ook weer bij het werven van nieuwe collega’s.”

Onlangs is er een nieuwe CFO begonnen, Peter Ligteringen. Wat betekent dat voor jullie?
“Er is geen speciale reden dat we een nieuwe CFO hebben, de vorige ging met pensioen.. We hebben gezocht naar een opvolger uit de jongere generatie, die we in de vorm van Peter hebben gevonden: dit brengt weer een nieuwe dynamiek met zich mee.”

Met een positief gevoel de toekomst in dus. Waar staat Koning & Hartman over tien jaar?
“Inbedding in de technologie is nu veel meer aanwezig dan tien jaar geleden. De komende jaren wordt dit alleen nog maar meer. We verwachten dat de komende jaren robotisering een vlucht gaat nemen. Semi-standaard menselijk handelen wordt waarschijnlijk vervangen door robots binnen de productieprocessen. We hebben een team van robotica-experts dat inmiddels bestaat uit zeven mensen die momenteel bezig zijn met diverse opdrachten in Nederland en België. We hopen dat we een van de toonaangevende robotica-partijen in de Benelux worden.”

“Ik wil een toonaangevende organisatie blijven op dat kruisvlak van technologie en innovatie in een aantal bewust geselecteerde markten. Ik denk dat het een trend is om totaaloplossingen te leveren, in plaats van deeloplossingen.”

En de toekomst van de branche? Waarom is lid zijn van FEDA belangrijk? “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn binnen Europa, als we het hebben over aandrijvingen en automatisering. Massaproductie wordt met name in het Verre Oosten gedaan. Door de ontwikkeling van de technologie is het mogelijk dat bedrijven die productie weer terughalen naar Nederland, om zo dichtbij de klant en de markt te kunnen produceren. Voor bedrijven komen meer kansen, maar we moeten wel aan de slag.”

“Lid zijn van FEDA is belangrijk. We hebben er baat bij als er in Nederland een goed ontwikkelde industrietak rondom industriële technologie, en alles wat daarbij hoort, ligt. In de Nederlandse samenleving is er onvoldoende aandacht voor al het moois dat gebeurt in onze eigen industrie. De aandacht gaat met name uit naar multinationals. Het is dan van belang lid te zijn van een branchevereniging die dat zichtbaar maakt.”

Wil je meer weten over bijvoorbeeld Technovation? Kijk dan eens op de website van Koning & Hartman of de video hieronder over Technovation:

Wil je ook FEDA-lid in de spotlight worden? Stuur dan een email naar communicatie@feda.nl.

 TERUG NAAR HET OVERZICHT