Niet gecategoriseerd
10 november 2017

FEDA lid in the Spotlight: EKB

EKB Industriële Automatisering

In 1971 ontstond uit een elektrotechnische groothandel in Amsterdam het bedrijf EKB, dat we inmiddels kennen als veelzijdige speler binnen de industriële automatiseringsmarkt. Met binnenkort zelfs vijf Nederlandse vestigingen, richt EKB zich met zo’n 215 medewerkers op een aantal belangrijke industriële sectoren. Termen als PLC, SCADA, MES en OEE zijn bij EKB vertrouwde begrippen. Maar ook voor machineveiligheid, procesautomatisering, aandrijftechniek, wegen/doseren en service & onderhoud is men bij EKB aan het juiste adres. Een technische duizendpoot dus, die volgens algemeen directeur Marc van Leuven al héél lang FEDA-lid is.

Marc van Leuven staat al zo’n 15 jaar aan het roer van EKB, dat onder zijn bezielende leiding op 1 november haar vijfde vestiging in Haaksbergen gaat openen. Sinds 1988 is EKB onderdeel van de TKH Holding, startte in Beverwijk, maar opende successievelijk ook vestigingen in Drachten, Houten en Someren. “Met de nieuwe vestiging in Haaksbergen hebben we een nóg betere landelijke dekking,” zegt Marc van Leuven over de vestigingsstrategie. “We willen zo dicht mogelijk bij onze klanten zitten en ook luisteren we heel goed naar signalen uit de markt en passen daar onze technologische portfolio op aan. Innovatie is heel belangrijk en dus hebben we stevig geïnvesteerd in uitbreiding van onze kennis en mogelijkheden op vision gebied. Binnen de holding, die een sterke vision-tak heeft, is veel kennis op dat vlak beschikbaar en wij hebben nu vijf uitgesproken vision-specialisten in huis, zodat we daar behoorlijk slagvaardig in zijn.”

 

Van bedienen naar bewaken

EKB focust zich onder meer op de sectoren: Metaal, Marine/Offshore, Voeding, Chemie/Farma, Energie en Machinebouw. Maar ook energie (Solar) is een groeiende markt voor EKB. Onlangs sloot het een unieke partnerovereenkomst met een grote klant in de metaalsector, waar men de industriële automatisering gaat aanpakken. “Conventioneel zitten operators achter grote schermen, kijken wat er waar gebeurt en grijpen zo nodig in door instellingen aan te passen,” zegt Marc van Leuven erover. “Maar wij vinden dat dit anders kan en moet. Als je de productieprocessen optimaal automatiseert (ook met machine vision) en via eenvoudig afleesbare dashboards alleen informatie presenteert die voor de operator van belang is, dan verbeter je de kwaliteit en efficiency van de productie en vereenvoudig je het werk van de operator. Wij hebben daar uitgebreid proeven mee gedaan, met als resultaat dat we met dat concept bij deze klant aan de slag mogen gaan. Daar zijn we wel een paar jaar zoet mee.”

 

Alles ‘meenemen’

“Bij het analyseren van automatiseringsstructuren moet je steeds meer technieken betrekken,” benadrukt Van Leuven. “Met name machine vision staat bij veel bedrijven nog in de kinderschoenen, terwijl je hier heel veel mee kunt doen. Ook robotics is een technologie waarmee je, juist in combinatie met machine vision, productieprocessen geweldig kunt automatiseren. Vroeger hadden visionsystemen een vooral controlerende taak, nu heb je hele snelle systemen die productieprocessen live volgen en waarbij op basis van automatisch geanalyseerde beelden razendsnel wordt bijgestuurd.”

 

FEDA innoveert

“De markt beweegt snel,” vervolgt Van Leuven. “Dat vereist dat je als bedrijf ook snel reageert, de juiste mensen in dienst hebt en blijft innoveren. Ik denk dat we al meer dan twintig jaar FEDA-lid zijn. Samen met de FEDA zijn wij jaren geleden onder meer nauw betrokken geweest bij het opzetten van de CSIA certificering. Ook de FEDA innoveert en dat is goed, al moet ik toegeven dat ik door de drukke periodes die wij de afgelopen jaren doormaken, wat minder actief ben binnen de FEDA. Maar we volgen alles op de voet en juichen het ook toe dat er sinds kort ook een Technologiegroep Robotics is, want ook dat is een opkomende technologie waar we veel van verwachten.”

 

Meer weten over EKB? Lees hier meer over de ontwikkelingen.

Wil je ook FEDA lid in de spotlight worden? Stuur dan een e-mail naar communicatie@feda.nlTERUG NAAR HET OVERZICHT