Niet gecategoriseerd
6 juni 2019

Geslaagd optimalisatieseminar voor Food & Beverage industrie

Synergie in samenwerking tussen Endress+Hauser, Danfoss en KSB

Vorig jaar presenteerden ze in Eindhoven al samen een seminar voor de afvalwater verwerkende/chemische industrie en dat was zo’n succes dat ze besloten om dit jaar opnieuw de handen ineen te slaan. Op 21 mei jl. was het zover en organiseerden FEDA-leden Endress+Hauser en Danfoss, samen met KSB een interessant procesoptimalisatie seminar voor de Food & Beverage industrie. Opnieuw waren de deelnemers en organisatoren enthousiast. Is hiermee een nieuwe seminar-formule geboren?

“Het idee om samen een seminar te organiseren ontstond in 2013 op de Hannover Messe,” vertelt Dave de Bruyne, Commercieel Technisch Adviseur bij pompenspecialist KSB. “Danfoss had daar ook een stand en wij kennen elkaar goed omdat hun toerenregelingen in de praktijk vaak in combinatie met onze pompen worden toegepast. We spraken er met elkaar over dat het wellicht leuk zou zijn om iets samen te gaan doen. Onze producten en toepassingen zijn complementair en onze markten overlappen elkaar ook voor een deel. Dus in meerdere opzichten hadden we een ‘klik’, alleen moesten we nog wel samen een goed programma in elkaar zien te sleutelen.”

Overburen
“Op de vakbeurs Aqua Nederland staan KSB en wij altijd tegenover elkaar,” vertelt Sylvia Heije die verantwoordelijk is voor Marketing & Communicatie bij Danfoss BV. “Op een gegeven moment werd het seminarplan steeds concreter, alleen vonden we het te mager om dit met ons tweeën te doen. We gingen dus op zoek naar een derde partner en kwamen al snel bij collega FEDA-lid Endress+Hauser uit die erg enthousiast reageerde. Vorig jaar hebben we voor het eerst gezamenlijk een seminar voor de afvalwater verwerkende/chemische industrie georganiseerd in het PSV-stadion in Eindhoven, waarvoor zich meer dan tachtig deelnemers hadden ingeschreven. Iedereen was erg te spreken over het niveau en de scope van de presentaties, waarmee duidelijk bleek dat we erin waren geslaagd om een concept neer te zetten dat voor herhaling vatbaar was.

Food & Beverage
“Op Aqua Nederland 2018 hadden Danfoss, KSB en wij ook al een prijsvraag bedacht waarbij je als beursbezoeker iets kon winnen door alle drie de stands te bezoeken,” vertelt Chantal Rijkeboer, Marketing Communications Manager bij Endress+Hauser. “Dat was als het ware de aanloop naar het eerste gezamenlijk georganiseerde seminar en dit jaar hebben we dat dus herhaald, alleen gericht op een andere industrietak namelijk de Food & Beverage industrie. We liggen elkaar goed, de samenwerking is uitstekend en vanuit de expertises van de drie bedrijven konden we een mooi gevarieerd seminarprogramma samenstellen. De rode draad was procesoptimalisatie, waarvoor ieder bedrijf vanuit zijn eigen invalshoek gerichte presentaties heeft samengesteld.”

Veelzijdig programma
Werknemers in de techniek worden steeds kritischer over beursbezoeken en deelnames aan seminars. De werkdruk is hoog en dus moet het echt interessant zijn wil men daar tijd voor vrijmaken. Door procesoptimalisatie vanuit verschillende invalshoeken te benaderen wisten Danfoss, Endress+Hauser en KSB voor het seminar van 21 mei in Ulvenhout een veelzijdig programma samen te stellen. KSB presenteerde onder andere een systeem voor optimale pompselectie en hoe de uptime van pompen verbeterd kan worden. Endress+Hauser behandelde IIoT applicaties en liet zien hoe CIP/SIP-processen geoptimaliseerd kunnen worden door gebruik te maken van de mogelijkheden van ‘smart instrumentatie’. Danfoss liet de deelnemers aan dit seminar ten slotte zien dat intelligente frequentieregelaars kunnen worden ingezet voor ‘condition based monitoring’ en dat je zelfs met relatief eenvoudige frequentieregelaars nauwkeurig kunt positioneren en synchroniseren. Een leuke twist was vlak voor de pauze de presentatie van Bas Godschalk van Insectsforall, die vertelde dat als we meer eiwitrijke insecten zouden gaan eten, de CO2 footprint vanzelf kleiner zou worden. Daarna konden er insecten geproefd worden, waar enthousiast op werd gereageerd.

 

De deelnemers aan het vorig jaar georganiseerde seminar in het PSV stadion in Eindhoven waren duidelijk enthousiast over de kwaliteit van het event.TERUG NAAR HET OVERZICHT