22 juni 2023

Inauguratiebijeenkomst over computer vision & AI

NHL Stenden Hogeschool organiseert op 2 november 2023 een inauguratiebijeenkomst voor dr. Klaas Dijkstra, lector Computer Vision & Data Science. Het thema van deze bijeenkomst is “A.I. for everyone.”

Artificiële Intelligentie (A.I.) is een veld wat de ene na de andere revolutie doormaakt. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig mensen die er niet van gehoord hebben. Met deze technologie worden baanbrekende resultaten bereikt, echter, het lijkt wel eens of de inzet van A.I. alleen voorbehouden is aan bedrijven die veel data tot hun beschikking hebben. De bekendste voorbeelden, zoals Dall-E, Midjourney, ChatGPT en Bard, gebruiken de zogenaamde ‘Foundation Models’. Deze typeren zich door de enorme hoeveelheid rekenkracht en data die nodig is om ze te trainen.

En dát is precies waar de grootste uitdaging ligt. Voor veel toepassingen is er simpelweg niet genoeg data beschikbaar, de data is moeilijk te verzamelen of het verzamelen van grote hoeveelheden data is ongewenst. Bovendien is het van cruciaal belang om de eindige aard van middelen en energie te erkennen, en daarmee de beperkingen voor het succesvol inzetten van A.I.-technologie. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat A.I. voor iedereen bereikbaar is? Hoe kunnen we studenten actief betrekken in aantrekkelijk onderwijs en hoe laten we tegelijkertijd bedrijven mee profiteren van de grote maatschappelijke en economische potentie van A.I?

Klaas Dijkstra is binnen het lectoraat Computer Vision & Data Science al bijna 20 jaar actief in beeldverwerking, patroonherkenning en A.I. Tijdens de inaugurele rede geeft hij inzicht in de praktische toepassingen van A.I en imaging. Hij neemt jullie mee in de wereld van de visuele data, laat zien waarom slimme en creatieve oplossingen minstens zo belangrijk zijn als data van hoge kwaliteit en geeft een kijk hoe deze fascinerende technologie toekomstbestendig ingezet kan worden in de praktijk.

De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 2 november van 14.30 tot 17.00 uur. Meld je aan voor deze bijeenkomst door een mail te sturen naar NHL Stenden Hogeschool.TERUG NAAR HET OVERZICHT