Niet gecategoriseerd
7 juni 2018

Jonge technici en specialisten met ervaring

Onder de naam ‘Connecting Mechanical Drives’ gaat FEDA op de aankomende WoTS aan de slag met een thema dat voor iedereen relevant is: samenwerking. Een zestal bedrijven, waarvan de meeste op de FEDA Lounge staan, hebben in dit project hun krachten gebundeld en maken de bezoeker deelgenoot van alle mogelijke samenwerkingen die binnen de automotive spelen. Samenwerkingen tussen mensen, technologieën en componenten.

Een beurs als de WoTS is bij uitstek de plaats en tijd om bezoekers te informeren over belangrijke thema’s. Binnen het project ‘Connecting Mechanical Drives’ organiseren een zestal bedrijven tijdens de beurs dan ook lezingen, geven een innovatietour en verlenen ruimte aan twee studententeams die het bedrijfsleven het één en ander te vertellen en te tonen hebben.

Elektrische raceauto
Het University Racing Team Eindhoven bijvoorbeeld, bouwde in 2009 voor het eerst een elektrische raceauto. Sindsdien is deze auto jaarlijks door een nieuw team doorontwikkeld en aangepast. Het doel is daarbij niet alleen om een werkend model te ontwikkelen, maar tevens om hoog te eindigen in de Formula Student competitie; één van de grootste internationale ontwerpcompetities voor studenten. In het studiejaar 2017 – 2018 is gestart om naast een nieuwe elektrische raceauto ook een raceauto om te bouwen tot de eerste autonome raceauto van de Benelux. Dit project dat de naam ‘Project Prime’ draagt, loopt in elk geval door tot in het volgende studiejaar 18/19. Op de WoTS toont het team het voorgaande model op basis waarvan uitleg wordt gegeven over de veranderingen in het beoogde autonome model.

STEAM
Ook binnen Team Rembrandts speelt samenwerking een belangrijke rol. Dit team, bestaande uit studenten van Fontys University of Applied Science, het Zwijsen college en het Heerbeeck College (gecombineerde samenwerking tussen MBO, HBO en WO) is ooit gestart als ‘robotteam’, maar richt zich met STEAM inmiddels ook op het enthousiasmeren van jongeren voor techniek. STEAM staat dan ook voor: Science, Technology, Engineering, Arts & Math en organiseert zogenaamde leeractiviteiten en events waarin techniek zo aantrekkelijk mogelijk wordt gepresenteerd. Met hun robot Metric hebben zij onder andere in begin 2018 tijdens de Palmetto en Orlando regional de ‘Chairman’s Award’ gewonnen, evenals de ‘Gracious Professionalism Award’ en uiteindelijk ook de robot wedstrijd zelf. Op het wereldkampioenschap werden zij beloond met de ‘Engineering Inspiration Award’

Lezingen
Gedurende de WoTS worden tevens diverse relevante lezingen gegeven. Onder andere Paul Claessen, specialist in de automotive sector, vertelt over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van versnellingsbakken en aandrijfsystemen (samenwerking tussen subsystemen!). Bijvoorbeeld hoe de sensoren uit de motor en versnellingsbak praktisch zijn in te zetten voor uiteenlopende veiligheids- en kwaliteitsdoelstellingen.

Innovatietour
De zes bedrijven van Connecting Mechanical Drives – dit zijn: Lenze, Apex Dynamics, De Graaf Aandrijvingen, Kolmer, its me en Brevini Fluid Power Benelux – verzorgen bovendien verschillende keren een innovatietour waar de nadruk wederom op het thema ‘samenwerking’ ligt. Hieruit zal onder meer blijken dat bedrijven die in deze tijd succesvol en innovatief willen zijn en blijven, er niet aan ontkomen om samen te werken met partners. Uit de voorbeelden zal blijken dat dit zéker geen straf is!TERUG NAAR HET OVERZICHT