22 juli 2019

De nominaties voor de FEDA Young Professional Award 2019

Federatie Aandrijf- en automatiseringstechniek (FEDA) maakt bekend dat de jury en een onafhankelijke juryvoorzitter, de genomineerden voor de Young Professional Award 2019 (YPA) heeft gekozen.

Genomineerde teams

  • Team ‘Nut-Welding add-on’ – Hogeschool Windesheim
  • Team ‘Rock Solid’ – Hogeschool van Amsterdam
  • Team ‘The Egyptians’ – Hogeschool van Amsterdam

Team ‘Nut-Welding add-on’
Dit team, bestaande uit Jasper Groen, Frans van Dam en Antal van Ravensteijn, heeft in de periode van april tot juni dit jaar bij AWL in Harderwijk de ‘Nut-Welding add-on’ ontwikkeld. Dit is een losse unit die gekoppeld kan worden aan de modulaire lasmachines van AWL. De operator legt losse aluminium delen in een magazijn, die de Cobot pakt en deze in een lasmal/klem houdt. Daar wordt het aluminium deel voorzien van een bout, die in de automobielindustrie veel gebruikt wordt voor aardingkabels.

Er wordt hier gebruik gemaakt van een Cobot op een plek waar in de modulaire machines normaliter een zogeheten ‘part rack’ geplaatst wordt in een robotcel. De Cobot voorziet de operator op deze manier parallel aan het hoofdproces van halffabrikaten. De uitdaging in dit project was om te kijken hoe we de inzetbaarheid van een Cobot kunnen integreren in het gehele werkproces. Het doel hierin was dan ook om klanten enthousiast te maken dat een Cobot simpele werkzaamheden zou kunnen uitvoeren voor de klant in een ruimte die hij deelt met een medewerker.

Team ‘Rock Solid’
Het tweede genomineerde team, Nick Vriend, Fons de Vries, Daniel Broekkamp en Marten Hylkema, van de opleiding Mechatronica en Robotica studeert aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze maakten met hun project gebruik van een ABB-IRB 4600 robotarm.

In dit project, met de spannende naam Rock Solid, is een end-effector ontwikkeld waarbij met behulp van een vacuümzuignap in combinatie met een 3-tal pinnen natuurstenen worden opgepakt en verplaatst. De locatie wordt bepaald aan de hand van vooraf ingestelde coördinatoren. Door gebruik te maken van pinnen met een erg scherpe punt wordt het mogelijk om objecten op te pakken die een ruw oppervlakte hebben doordat de puntjes achter kleine richels blijven haken.


Team ‘The Egyptians’
De leden van team ‘The Egyptians’, tevens afkomstig van de Hogeschool van Amsterdam, zijn ook aan de slag gegaan met de opdracht om een end-effector te ontwerpen. Payten Toendang, Daan van Heusden, Musab Emirdogan en Shirley Hogervorst hebben hun project ontwikkeld volgens een vacuümprincipe.

Een ballon met een conische omhulsel en een lijnzaden vulling wordt hierbij eerst opgeblazen. Eenmaal opgeblazen wordt de ballon op een object gedrukt. Vervolgens wordt deze met behulp van een vacuüm ejector leeg gezogen. De druk die blijft op de ballon staan waardoor de binnenkant van de ballon vacuüm blijft. De vulling binnen de ballon trekt hierdoor strak om het object heen. Daarmee is een hele interessante multifunctionele gripper ontstaan voor het oppakken en verplaatsen van verschillende objecten.

Over de projecten van de Hogeschool van Amsterdam
De team ‘Rock Solid’ en ‘The Egyptians’ hebben dit project beiden gedaan in opdracht van het Digital Production Lab, de onderzoekstak van de Hogeschool van Amsterdam. Hoofddocent, Digital Production, Dr. Marta Malé-Alemany is de drijvende kracht achter dit
project, maar ook de ‘externe’ klant. Aanleiding voor de opdracht voor beide teams was dat de oude ambacht van dry stone walls dreigt te verdwijnen, omdat de skills hiervoor niet meer van generatie op generatie wordt over gezet. Door middel van moderne technologieën, zoals de cobot, kunnen we de oude ambacht nieuw leven in blazen.

 

De Young Professional Award
De YPA is de prijs vanuit FEDA waarbij studententeams van HBO Mechatronica en Industriële Automatisering met hun project of opdracht landelijk strijden om de titel van Young Professional. Hierbij wordt naast de projectinhoud en een werkend eindproduct ook beoordeeld op communicatie, de mate van multidisciplinariteit, inventiviteit van de oplossing en de mate waarin het gehele project en het projectteam zijn gemanaged tijdens de opdracht.


Vierde editie
Dit is de vierde editie van de wedstrijd die georganiseerd wordt. FEDA onderhoudt hiervoor nauwe contacten met de docenten en begeleiders van de hogescholen. Het doel van de wedstrijd is om het contact tussen hogescholen, docenten, studenten en het bedrijfsleven te versterken.


De jury
De jury bestaat uit de leden van onder andere de onderwijscommissie van FEDA en wordt voorgezeten door een onafhankelijke juryvoorzitter, Michiel de Ruyter.


Dutch Fluid Power Transmission Conference (DFPTC)
De genomineerde teams presenteren zich tijdens DFPTC (10 oktober 2019) bij DeFabrique in Utrecht. Dat doen de teams tussen de Table-Tops met een grote diversiteit van lidbedrijven van FEDA en Vereniging Platform Hydrauliek. DFPTC is een inspirerend Hydraulieksymposium. Dit jaar is het thema: Intelligente Hydraulische Aandrijftechniek. De invloed van elektronische intelligentie op de hydraulische en mechanische aandrijftechniek.


Winnaar
De winnaar wordt op donderdag 10 oktober a.s. bekend gemaakt tijdens DFPTC in Utrecht. Dit jaar ontvangt de winnaar voor het eerst een geldprijs en natuurlijk de eeuwige roem. Het winnen van de Young Professional Award biedt de perfecte kans om in contact te komen met de bedrijven uit de branche.TERUG NAAR HET OVERZICHT