22 september 2023

Primeur voor Hansa-Flex, Powerflex en Pirtek: eerste certificaten Erkend Slangassemblagebedrijf

Drie vooraanstaande bedrijven binnen de sector – Hansa-Flex Nederland in Zwolle, Powerflex Fluid Handling Products in Amsterdam en Pirtek Utrecht in Nieuwegein – hebben als eerste de felbegeerde certificaten Erkend Slangassemblagebedrijf ontvangen. Deze certificaten werden persoonlijk overhandigd door Arjan Coppens, voorzitter van brancheorganisatie FEDA, als erkenning voor hun toewijding aan kwaliteit en deskundigheid op het gebied van de assemblage van hydrauliekslangen.

Strikte normen om kwaliteit en veiligheid te waarborgen

Certificering als Erkend Slangassemblagebedrijf onderstreept dat Powerflex Fluid Handling Products, Pirtek Utrecht en de Zwolse vestiging van Hansa-Flex Nederland de hoogste normen in hydrauliekslangassemblage nastreven. Deze normen omvatten alle processen die uiteindelijk leiden tot veilige slangassemblage: van de initiële goederenontvangst- en controle tot het uitvoeren van eindtests, en van veiligheidstraining en de implementatie van protocollen tot een correct gebruik van machines en gereedschap.

De erkenning is dan ook het resultaat van uitgebreide audits en evaluaties van de bedrijfsprocessen en -praktijken van deze bedrijven. In het geval van Hansa-Flex en Pirtek zijn de audits alleen uitgevoerd bij de vestigingen in respectievelijk Zwolle en Nieuwegein, maar de verwachting is dat meerdere vestigingen van deze ketens gaan volgen.

Gerrit Fransen, auditor van FEDAcademie, de organisatie die de audits uitvoert, over wat de gecertificeerde bedrijven moeten doen om het certificaat te behalen: “Gecertificeerde slangassemblagebedrijven worden uitvoerig geauditeerd door twee onafhankelijke auditeurs. Hierbij wordt gecontroleerd of de juiste procedures, benodigde apparatuur en kennis aanwezig zijn.”

“Elk aspect van het assemblageproces wordt geïnspecteerd, waaronder binnenkomende goederen, opslag, machinegebruik en -kalibratie, en productidentificatie volgens Europese normen. Met name traceerbaarheid van geassembleerde slangen is een belangrijk aandachtspunt,” vullen Oscar Oude Nijhuis, Erik Haas en Erik Groesbeek, mede-auditoren van FEDAcademie, hem aan.

Overhandiging van eerste certificaten

De officiële overhandiging van de certificaten Erkend Slangassemblagebedrijf, waarmee hun toewijding aan kwaliteit en veiligheid wordt erkend, vond plaats op de locaties van de drie verschillende bedrijven. Arjan Coppens, voorzitter van FEDA, kwam de ingelijste certificaten persoonlijk uitreiken. Verder mogen de bedrijven vanaf nu het predicaat ‘Erkend slangassemblagebedrijf’ op de gevel van hun bedrijfspand voeren.

Arjan over het ontstaan van het certificaat: ”Er is een dringende noodzaak om de veiligheid in de branche te vergroten en te waarborgen. In een markt waar nog steeds veel aanbieders zijn die niet volgens de richtlijnen van producenten werken, ontstaan gevaarlijke situaties en ongelukken met mogelijk ernstig letsel tot gevolg. De nadruk ligt soms meer op commerciële aspecten, bijvoorbeeld om een machine weer snel in bedrijf te krijgen, dan op veiligheid en nauwkeurigheid. Het certificaat Erkend Slangassemblagebedrijf is dan ook een reactie op terugkerende ongevallen bij hydraulische werkzaamheden, waarbij gebrek aan kennis, afwijking van fabrieksrichtlijnen en ontoereikende apparatuur een rol spelen.”

“De training Veilig werken met Hydrauliek was een eerste stap om het kwaliteits- en veiligheidsbewustzijn te vergroten in deze branche, evenals de publicaties die wij op dit gebied hebben uitgegeven. Met dit certificaat tonen bedrijven aan dat ze bewust zijn van hun processen, en deze in de praktijk op orde hebben. We willen het ‘Ik heb het altijd zo gedaan’ doorbreken met dit initiatief,” besluit Arjan Coppens.

De hydrauliekslang: een essentieel component

De drie bedrijven, actief in diverse sectoren zoals OEM, mobiele service en vervangingsmarkt, benadrukken het belang van het juiste gebruik van hydraulische slangen. Vaak wordt onderschat hoe vitaal deze componenten zijn in hydraulische systemen, want zonder hen blijft alles stilstaan.

“Door onze productieprocessen nog verder aan te scherpen hebben wij de certificering met succes kunnen afronden,” vertelt Nick Eising, manager sales & service van Hansa-Flex Nederland: “Kwaliteit is zeer belangrijk in onze sector aangezien dit, in combinatie met hoge oliedrukken, hand-in-hand gaat met veiligheid. Voor klanten is het daarom belangrijk om te weten hoe onze producten worden vervaardigd en conform welke FEDA- en ISO-standaarden wij werken. In de toekomst zullen wij ons, op basis daarvan, bezig blijven houden met doorontwikkeling, om de klant continu te voorzien van kwalitatief hoogwaardige maatwerkproducten.”

Peter de Ru, operations director van Pirtek Benelux: “Om dit certificaat te behalen, hebben ook wij onze bestaande assemblageprocedures en -werkwijze nog eens zorgvuldig onder de loep genomen. Hierbij hebben we uiteraard ook de feedback van de ervaren auditors van de FEDA meegenomen.” Sytse van der Bij, directeur en eigenaar van Pirtek Utrecht, vult aan: “En als gecertificeerd bedrijf kunnen we aantonen dat ons product, de slangassemblage, op een veilige en zorgvuldige wijze is samengesteld conform de procedures zoals door de FEDA voorgeschreven en getoetst. Onze eigen medewerkers zijn dan ook trots dat zij hieraan hebben kunnen bijdragen. Daarnaast zijn zij ook getraind en gecertificeerd op basis van de FEDA-cursus Veilig werken met hydrauliekslangen- en componenten.”

Kwaliteits- en veiligheidsprocessen inzichtelijk

Om het certificaat te verkrijgen, moet onder meer het kwaliteits- en veiligheidsmanagement gedocumenteerd zijn en voorgelegd worden aan de auditors.

Michael Haas, managing director van Powerflex Fluid Handling Products, licht toe: “Dit toont aan dat we voldoen aan alle normen en veiligheidseisen, inclusief goed opgeleid personeel, onderhouden machines en een prioriteit voor veiligheid. Deze certificering versterkt de betrouwbaarheid van Powerflex-producten en diensten, en benadrukt ons streven naar veiligheid voor de gehele sector. We blijven leren door nieuwe producten en ervaringen te benutten, en zetten ons in voor voortdurende verbeteringen en innovaties via onze langdurige relatie met de FEDA. Hierdoor ontvangen wij met trots de eerste volledige FEDA-certificering, waarmee wij dé norm zijn geworden voor de markt.”

Gecertificeerd voor de duur van zes jaar

Op basis van de resultaten uit de audit mogen Hansa-Flex Nederland in Zwolle, Powerflex Fluid Handling Products en Pirtek Utrecht zich officieel gedurende zes jaar Erkend Slangassemblagebedrijf noemen. Na drie jaar vindt een tussentijdse audit plaats om de voortgang te controleren. Afhankelijk van de resultaten kan de frequentie nog wel aangepast worden door FEDA.TERUG NAAR HET OVERZICHT