11 oktober 2019

Team Rock Solid winnaar Young Professional Award 2019

Uitreiking tijdens DFPTC

Op de Dutch Fluid Power and Transmission Conference werd in Loods6 van DeFabrique op donderdag 10 oktober de prijswinnaar van de vierde editie van de Young Professional Award van FEDA bekend gemaakt. De genomineerde studenten waren deze gehele dag aanwezig om hun projecten te laten zien aan de beursbezoekers en mede-exposanten.

Winnaar team Rock Solid (Hogeschool van Amsterdam)

Juryvoorzitter Michiel de Ruyter verwoordde de beoordeling van de jury als volgt:
Het team bestaat uit studenten met de discipline engineering.  Het product dat het team heeft ontwikkeld en opgeleverd is te omschrijven als een End-effector voor het oppakken, verplaatsen en neerzetten/leggen van natuurstenen in een structuur
De specifieke punten waarop het team met hun product genomineerd is voor de FEDA Young Professional Award 2019 zijn: de toepassing van de diverse disciplines zoals bedrijfskunde, pneumatiek, robotica, besturingstechniek en werktuigbouwkunde waarbij de modellen goed zijn doorgerekend en uitgewerkt. Het product is gaande het project steeds beproefd en aangepast. Het resultaat is een goed getest en werkend geheel, compleet met kostenplaatje en business case.
Voor deze tweedejaars leerlingen een uitstekende prestatie!

Tweede prijs voor team Nut Welding add-on – Windesheim Zwolle
Het juryrapport voor dit team luidde als volgt:
Het team bestaat uit studenten met de discipline elektrotechniek. Het product dat het team heeft ontwikkeld en opgeleverd is te omschrijven een standalone machine die, middels een cobot, aluminium bouten last aan een product. De specifieke punten waarop het team met hun product is genomineerd voor de FEDA Young Professional Award 2019 zijn: de directe toepasbaarheid van het eindproduct, de zelf ontwikkelde software en de object herkenning door vision. Het multidisciplinair resultaat, gerealiseerd met 3D geprinte hulpmiddelen, vormen een real proto omgeving voor de implementatie van lasrobot-cobot cellen in de productieomgeving. Praktische toegang tot gecombineerde robotisering voor de industrie. En dat alles in een kort tijdsbestek gerealiseerd.

Derde prijs voor team The Eqyptians – Hogeschool van Amsterdam
Het juryrapport voor dit team luidde als volgt:
Het team bestaat uit studenten met de discipline engineering. Het product dat het team heeft ontwikkeld en opgeleverd is te omschrijven als een End-effector die door middel van het toepassen van een eigen ontworpen vacuümgripper een object omsluit, oppakt en verplaatst. De specifieke punten waarop het team met hun product genomineerd is voor de FEDA Young Professional Award 2019 zijn: de toepassing van de disciplines pneumatiek, robotica en werktuigbouwkunde waarbij het creatief selecteren en zoeken van materialen en oplossingen geleid heeft tot een 3D geprint eigen ontwerp van gripper. Dit nadat de start van het project een andere richting had en het team snel heeft weten te schakelen in een heel korte tijd.
Voor deze tweede jaars leerlingen een hele prestatie!

Voorgaande awardwinnaars
De eerste award werd in 2016 gewonnen door het team Box Folding device van Saxion Hogeschool. Hun project werd geroemd vanwege een goede probleemanalyse, gestructureerde teamaanpak en een werkende machine met aandacht voor veiligheid en machinerichtlijnen.
De tweede award werd in 2017 de wacht gesleept door team Writing AID van de Haagse Hogeschool Delft. De directe toepasbaarheid van het eindproduct, de internationale samenwerking en het multidisciplinaire resultaat dat bereikt werd door een eenzijdig disciplinair team, werden door de jury genoemd als basis en een goede doorontwikkeling na aantoonbaar onderzoek op verbeterpunten.
Vorig jaar was team Zweefvlieglier van de Hogeschool van Utrecht de winnaar van de award. Naast de hoge betrokkenheid en drive van het team, maakte de directe toepasbaarheid van het eindproduct, de doorrekening van het krachtenspel en het multidisciplinaire resultaat gerealiseerd met beperkte middelen, hen een terechte winnaar van de award 2018.

De Young Professional Award
De YPA is de prijs vanuit FEDA waarbij studententeams van het derde jaar HBO Mechatronica en Industriële Automatisering met hun project of opdracht landelijk strijden om de titel van Young Professional. Hierbij wordt naast de projectinhoud en een werkend eindproduct ook beoordeeld op communicatie, de mate van multidisciplinariteit, inventiviteit van de oplossing en de mate waarin het gehele project en het projectteam zijn gemanaged tijdens de opdracht.

De jury
De jury bestaat uit de leden van onder andere de onderwijscommissie van FEDA en wordt voorgezeten door een onafhankelijke juryvoorzitter, Michiel de Ruyter, Manager Brainport Industries College. Bekijk hier de video van Michiel over het belang van koppeling tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Vijfde editie
In 2020 organiseert FEDA de vijfde editie van de wedstrijd die voor studenten georganiseerd wordt. Het doel van de wedstrijd is om het contact tussen hogescholen, docenten, studenten en het bedrijfsleven (de FEDA-leden) te versterken. De nadruk zal in die editie nog meer komen liggen op het tot stand brengen en onderhouden van deze contacten. Daarnaast zullen FEDA-leden de docenten en begeleiders van de hogescholen en de studenten van de aangemelde projecten supporten met hun kennis en kunde uit de praktijk.

Vanaf vandaag start FEDA de voorbereidingen voor editie 2020. Hogescholen en studenten, worden aangespoord de website www.feda.nl/ypa in de gaten te houden en zich in te schrijven om kans te maken op de Young Professional Award 2020.TERUG NAAR HET OVERZICHT