12 december 2018

WoTS – de energie was uitstekend!

De World of Technology and Science ligt alweer een paar weken achter ons, maar bij mij nog vers in het geheugen. Eenvoudig omdat het een feestje was. Met een goede atmosfeer, een fijne samenwerking en heel duidelijk een nieuw element: de volgende generatie. Wie denkt dat ‘de jeugd van tegenwoordig’ alleen nog maar via smartphones en andere elektronica communiceert heeft het mis. We hebben erg goede gesprekken gehad met studenten en jonge mensen en heb zelf ervaren dat velen van hen gewoon een goed verhaal hebben! Dat ze bovendien ook graag fysiek met je in gesprek gaan, geïnteresseerd zijn in techniek (en niet alleen in pennen en koekjes) en gewoon potentieel tonen.

En dat is maar goed ook, want deze generatie hebben we hard nodig in een tijd van de digitale transformatie. Een onderwerp dat je over de hele beurs overigens goed terug zag en waarmee Automation en Motion & Drives zich duidelijk richt op de toekomst. Natuurlijk; nog steeds zie je motoren en tandwielkasten, maar nu overal voorzien van sensoren en connectivity mogelijkheden via – het liefst – open protocollen. IoT zoals u wilt. Mogelijkheden in het kader van aansturen, monitoring en onderhoud op afstand, voorspellend onderhoud en optimalisatie.

Onze eigen FEDA Lounge was wat dat betreft een prima afspiegeling van de volledige Motion & Drives. Een diversiteit aan exposanten, een goede atmosfeer, een rustige opzet maar áltijd en overal wat te doen of te zien. FEDA had het wat dat betreft goed voor elkaar. Bijvoorbeeld met specialisten die alles konden vertellen over ‘veilig werken met hydrauliek’ en verschillende lezingen in het kader van het project ‘Connecting Mechanical Drives’ gecombineerd met ‘techtours’.

En niet te vergeten de – zeer druk – bezochte uitreiking van de Young Professional Award. Een groep studenten was zelfs speciaal hiervoor naar de beurs gekomen en waren terecht overtuigd. De presentaties waren van hoog niveau en wat mij betreft krijgen deze jongeren in de volgende editie een nog groter podium om zich te presenteren. Hoe de populariteit van de YPA groeit zag je ook aan het feit dat een tweetal hogescholen zich spontaan aanmeldde om volgend jaar mee te doen.

En dan natuurlijk de andere kant van de medaille: wat kon er beter? Ik heb geen enkele behoefte om te klagen, het was een gróóts event. Soms hadden er wat mij betreft wel meer standhouders aanwezig kunnen zijn bij de presentaties op de FEDA stand; aan de andere kant begreep ik dat dit niet altijd mogelijk was vanwege drukte op de stand. Ook een goed teken.

En die drukte? Die gaat in 2020 nog groter worden, maar dan eventueel beter verspreid over de dag. Misschien moeten we nieuwe beursconcepten volgen waarbij de deuren pas na 19 uur sluiten. Zodanig dat je ná de files kunt rijden maar ook de mogelijkheid hebt om na het werk rond een uur of 4 toch nog zo’n drie uur over de beurs te struinen. Een hogere belasting voor de standhouders? Tja, we zijn er toch, en daarbij: we doen het toch allemaal voor de markt en onze bezoekers!?

 TERUG NAAR HET OVERZICHT