4 juli 2018

Nominaties FEDA Young Professional Award 2018 bekend

Federatie Aandrijf- en automatiseringstechniek (FEDA) maakt bekend dat de jury en een onafhankelijke juryvoorzitter, de genomineerden voor de Young Professional Award 2018 (YPA) hebben gekozen. 

Genomineerde teams 
•    Team ‘RoboTAO’ – Saxion Hogeschool Enschede
•    Team ‘Zweefvlieglier’ – Hogeschool Utrecht

Team Robo TAO – Saxion Hogeschool Enschede
Dit team, afkomstig van Saxion Hogeschool Enschede, bestaat uit een vijftal studenten met allemaal een verschillende studierichting. Vertegenwoordigd zijn; mechatronica, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en een exchange student telecommunicatie. Dit team gebruikte een twee-armige YuMi-Robot die een WiFi-router samenstelt. Het doel is een manier van monteren te ontwikkelen die efficiënter en accurater is dan handmatige montage.

De eerste award werd in 2016 gewonnen door het team ‘Box Folding device’ van Saxion Hogeschool. Hun project werd geroemd vanwege een goede probleemanalyse, gestructureerde teamaanpak en een werkende machine met aandacht voor veiligheid en machinerichtlijnen.

Team Zweefvlieglier – Hogeschool Utrecht
Het Utrechtse team bestaat uit drie studenten. Zij zoomden in op trekkrachten bij het oplaten van zweefvliegtuigen en brachten daar verbeteringen aan, zodat de lierist (bedient zweefvlieglier) informatie krijgt waarop hij zijn aansturing kan aanpassen en onderdelen minder onder druk komen te staan.

De opdracht was verdeeld in twee delen die betrekking hebben tot het vernieuwen van de besturing en het toepassen van een kabelkrachtmeting. Voor de besturing is het noodzakelijk dat er rekening wordt gehouden met de ergonomie van de lierist en dat de besturing geschikt is voor de toekomst. Voor de lier is het tevens noodzakelijk dat er een kabelkrachtmeting aan de lier wordt toegevoegd die de kracht op de kabel kan meten op het moment dat een zweefvliegtuig wordt opgelierd.

De Young Professional Award 
De YPA is de prijs vanuit FEDA waarbij studententeams van het derde jaar HBO Mechatronica en Industriële Automatisering met hun project of opdracht landelijk strijden om de titel van Young Professional. Hierbij wordt naast de projectinhoud en een werkend eindproduct ook beoordeeld op communicatie, de mate van multidisciplinariteit, inventiviteit van de oplossing en de mate waarin het gehele project en het projectteam zijn gemanaged tijdens de opdracht.

Derde editie
Dit is de derde editie van de wedstrijd die door FEDA georganiseerd wordt. FEDA onderhoudt hiervoor nauwe contacten met de docenten en begeleiders van de hogescholen. Het doel van de wedstrijd is om het contact tussen hogescholen, docenten, studenten en het bedrijfsleven te versterken.

De jury 
De jury bestaat onder andere uit leden van de onderwijscommissie van FEDA en wordt voorgezeten door een onafhankelijke juryvoorzitter, Michiel de Ruyter, Manager Brainport Industries College.

WoTS
De genomineerde teams presenteren zich tijdens de beurs World of Technology and Science (2 t/m 5 oktober 2018) in de Jaarbeurs in Utrecht. Dat doen de teams op de FEDA Lounge. Een gezamenlijke lounge van 18 FEDA-leden, waarin ieder bedrijf zijn eigen stand heeft.

Winnaar 
Het winnende team wordt op donderdag 4 oktober a.s. bekend gemaakt tijdens de beurs World of Technology and Science (WoTS) in Utrecht.TERUG NAAR HET OVERZICHT