28 maart 2019

Werk jij met hydraulische systemen? Wees je bewust van de risico’s.

In het magazine ‘de Kracht van..’ van Zevij-Necomij verscheen in de laatste editie een artikel over FEDA en dan vooral Veilig werken met Hydrauliek van Arjan Coppens.

Bekijk vooral ook het interview met FEDA-lid Gerrit Fransen van Alfagomma/DunlopHiFlex (pagina 15)

De trainingen ‘Veilig werken met hydrauliekslangen en leidingcomponenten’ worden gegeven door: Bosch Rexroth, DUNLOP HIFLEX / ALFAGOMMA, ERIKS (ism Gatch), Heuver Hydrauliek, Hydroflex Hydraulics, Pirtek, Powerflex en Snijders.

Geïnteresseerd in de training?
Kijk op www.veiligwerkenmethydrauliek.nl

Bekijk hier het hele magazine

 

Ook in de hydrauliek blijft innovatie troef. Of die nou door wetgeving, de vraag naar meer veiligheid, of de wens om lichter en compacter te bouwen wordt aangeslingerd, maakt niet uit. De ontwikkelingen gaan gewoon door en dat maakt dit vakgebied ook juist zo boeiend. Met hydrauliek kun je grote krachten opwekken en prachtige aandrijfoplossingen bouwen. Maar…het is ook een techniek waarmee je moet oppassen en moet weten waar je mee bezig bent.. Op het oog lichte verwondingen, kunnen van grote impact zijn. Ben jij je wel bewust van die risico’s? Binnen branchevereniging FEDA werken we aan bewustwording van de gevaren van het werken met hydrauliek, met een eigen training, gegeven door diverse lid bedrijven.

In samenwerking met de Britse federatie BFPA hebben wij hun bewezen methode naar Nederland gehaald en op maat gesneden voor de lokale situatie en regelgeving. Hier in Nederland worden de trainingen gegeven door ervaren lid bedrijven van FEDA die al meer dan 600 mensen hebben opgeleid. In één dag worden de deelnemers meegenomen in de risico’s die niet alleen op medisch, maar ook financieel gebied aanwezig zijn. Een piepklein gaatje in een hydrauliekleiding of slang creëert zo maar een ‘vloeibare injectienaald’. In eerste instantie voel je een klein prikje en zie je vaak weinig. Echter, als je niet heel snel de juiste medische zorg krijgt, kan dit zeer ernstige gevolgen hebben. Dat geldt ook voor het financiële deel, want uitval van een medewerker is niet alleen voor hemzelf vervelend, maar zorgt ook voor een druk op de werkgever.

Onze training is een hele simpele en betaalbare manier om deze risico’s te beperken. We zoomen dan ook in op een stuk theorie, maar hebben ook aandacht voor de discipline. Je op een training houden aan veiligheid is één ding, maar om dat dag in dag uit te blijven doen, moet je het echt in je systeem hebben. Om de training te kunnen volgen hoef je geen speciale voorkennis te hebben, de training is voor iedereen die met of in de omgeving van hydraulische slangen en componenten werkt. 

Naast de training ‘Veilig werken met hydrauliekslangen en leidingcomponenten’ geven we ook het handboek ‘Medisch spoedgeval, hydraulisch hoge druk injectieletsel’ uit. Een naslagwerk wat zijn nut en noodzaak al veelvuldig bewezen heeft en daarom op veel werkvloeren actief gebruikt wordt. In onze webshop is dit ‘rode boekje’ maar liefst in vier talen te bestellen.

Dus… ben jij je al voldoende bewust van de risico’s? We zien je graag op één van de trainingen.

Arjan Coppens,

Bestuurslid FEDA

(Director Sales, Bosch Rexroth)

 TERUG NAAR HET OVERZICHT