Rock Solid wint Young Professional Award 2019!
Een speciaal onderdeel van het DFPTC-programma was de uitreiking van de Young Professional Award 2019. Juryvoorzitter Michiel de Ruyter mocht deze keer het verlossende woord richten tot team ‘Rock Solid’ van de Hogeschool van Amsterdam. Deze tweedejaars studenten van de opleiding Mechatronica – Robotica, ontwikkelden een oplossing voor het oppakken en positioneren van natuurstenen in een structuur. ‘Een knap staaltje werk’ aldus De Ruyter.
Ieder jaar ontvangt de jury van de Young Professional Award weer aansprekende projectverslagen van HTO-studenten Mechatronica en Industriële Automatisering. De prijs wordt ieder jaar door FEDA uitgereikt aan de groep die er niet alleen in slaagt om een goed en innovatief eindproduct te presenteren, maar tevens aantoont over meer skills te beschikken. Goed onderling communiceren bijvoorbeeld. Samenwerken in multidisciplinaire teams en ‘management’ in het algemeen.
End-effector
Het team ‘Rock Solid’ van de Hogeschool van Rotterdam voldeed volgens de jury – bestaande uit leden van onder andere de FEDA onderwijscommissie – het beste aan de verschillende eisen. Hun opdracht luidde om een ‘end-effector’ te ontwikkelen die te koppelen is aan een ABB IRB 4600 robotarm. Dit product moest vervolgens in staat zijn om (natuur)stenen van verschillende soorten en maten te herkennen en te stapelen in een structuur.
In de hoofdvraag werden de studenten uitgedaagd om te onderzoeken op welke manier de stenen het beste waren op te pakken. Op basis van analyse is gekozen voor een oplossing waarin vacuüm en het pinnen van de stenen zijn gecombineerd. Tevens is de nodige tijd besteed aan een geschikte bevestiging van de End-effector aan de robotarm en het programmeren van de robot zelf. Door het product tijdens het project steeds te testen en aan te passen, slaagden de tweedejaars erin aan het einde van het project een goed getest en werkend geheel te presenteren. Inclusief kostenplaatje en businesscase.
Tweede en derde plaats
Ook de inzending van de overige twee genomineerden logen er niet om. Zo werd de tweede prijs uitgereikt aan het team Nut Welding add-on van Windesheim Zwolle. Deze studenten Elektrotechniek ontwikkelden een standalone machine die met behulp van een robot aluminium bouten aan een product kan lassen. De jury roemde de directe toepasbaarheid van het eindproduct, de zelf ontwikkelde software en de objectherkenning door vision.
De derde prijs was voor het team The Egyptians. Eveneens afkomstig van de Hogeschool van Amsterdam en hierdoor belast met dezelfde opdracht als de prijswinnaar: het ontwikkelen van een End-Effector. De oplossing van deze groep neemt de vorm van de stenen aan door een ballon om de steen heen te vormen en met perslucht te klemmen. In het rapport stond onder meer waardering voor het creatief selecteren en zoeken van materialen en oplossingen wat geleid heeft tot een 3D geprint eigen ontwerp van een gripper.
Projectcoördinator Elsje den Hartog
De YPA worden vanuit FEDA georganiseerd en begeleid door Elsje den Hartog. Zij is sinds 1 juli 2019 projectcoördinator bij FEDA waarbij een ieder profiteert van haar inmiddels elf jaar ervaring in de verenigingswereld. “Ik viel met mijn neus in de boter door direct aan de slag te kunnen met de YPA”, geeft Elsje aan. “Wat een mooie projecten passeerden de revue van studenten uit het hoger technisch onderwijs. Een uitgelezen kans om mijn eigen technische talent en inzicht meer aan te spreken en zo maximaal bij te dragen aan het uitdragen van alle mooie kanten van de techniek.”