FEDA Business Inspiration Day
Woensdag 19 juni is het zover: de FEDA Business Inspiration Day – een nieuw event in 2024. Het vervangt de traditionele FEDA Algemene Ledenvergadering en Ledenevent in juni, en zal een jaarlijks evenement worden dat de verbinding legt tussen diverse functiegroepen, doelgroepen, marktsegmenten, ervaren leden en Young Professionals. Dit event is gebaseerd op een combinatie van FEDA NEXT-eventconcepten, met als doel verschillende behoeften van leden te bedienen op één dag. Het evenement biedt een innovatieve benadering om interactie en samenwerking binnen de FEDA-gemeenschap te versterken.
Het programma
- 12:30 – 13:30 | FEDA Insight
- 13:30 – 14:00 | Aanvang bezoekers
- 14:00 – 14:45 | Keynote
- 15:00 – 15:45 | Workshopronde 1
- 15:45 – 16:15 | FEDA Business Booster & Pauze
- 16:30 – 17:15 | Workshopronde 2
- 17:15 – 18:00 | FEDA NEXT Café
Keynote: generaties verbinden binnen je organisatie
– Jordy en Estrella van toor
FullCharge, opgericht door Jordy en Estrella van Toor, richt zich op het verbeteren van mentale gezondheid. Als millennials voelden zij de uitdagingen van hun generatie: uit balans raken en de hoge verwachtingen. Door kleine dagelijkse veranderingen toe te passen, zoals grenzen stellen en minder social media gebruik, verbeteren zij hun welzijn aanzienlijk. Dit inspireerde hen om anderen te helpen door samen te werken met neurowetenschappers, experts en coaches om mentale gezondheid op een luchtige en praktische manier te bevorderen.
Lees meer
Tijdens onze keynote nemen Jordy en Estrella je mee op een boeiende ontdekkingstocht door de dynamiek van verschillende generaties op de werkvloer. Vanuit hun werkpraktijk begrijpen ze als geen ander de nuances en uitdagingen waarmee babyboomers, generatie X, Y en Z worden geconfronteerd. Met inzichten van experts zoals neurowetenschapper Ayca Szapora en psycholoog Thijs Launspach, belichten ze hoe ons tijdperk van opgroeien ons gedrag en perceptie beïnvloedt, en waarom diversiteit van cruciaal belang is voor het creëren van synergie binnen teams.
transformeer je werknemers in organisatie-ambassadeurs
– Mark van der pijl
Met circa 15 jaar ervaring is Mark van der Pijl specialist in de HR tech wereld. Hij heeft verschillende functies bekleed: van implementatieconsultant tot lead consultant in Digital HR en van sales tot product manager. Mark focust zich nu voornamelijk op innovatie binnen HR-technologie, waarbij AI & Data Science centraal staan. Zijn passie ligt bij het helpen van organisaties om de voordelen van digitale transformatie te benutten en hun personeelsstrategieën te versterken. En dat is precies waar Mark je tijdens zijn workshop in zal meenemen.
Lees verder
Tevreden medewerkers zijn onmisbaar voor een succesvolle organisatie. Hier wil jij een goede werkgever voor zijn. Maar het vinden en behouden van je workforce kan soms lastig zijn. Zeker met alle dagelijkse werkzaamheden. De tijd is er vaker niet dan wel. Dit doorbreken vereist een andere manier van denken én doen.
In deze workshop neemt Mark van der Pijl je mee in hoe je als werkgever wendbaar en innovatief kunt blijven, zonder verstrikt te raken in de complexiteit van werkwijzen. Je leert hoe je een dynamische HR-functie creëert, waarbij korte cycli van feedback en verbetering centraal staan. Hiermee kun je niet alleen snel reageren op de directe behoeften van zowel je organisatie als je werknemers, maar ook effectief bijdragen aan de langetermijnstrategieën en -doelen.
Voor wie? Iedereen die werkzaam is in HR.
impactvol ondernemen: Over mvo, csrd en duurzaamheid
– Jos Kelderman
Jos Kelderman is één van de twee verenigingsmanagers van FEDA. Jos heeft een persoonlijke interesse in duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hij werkt dan ook, naast zijn werkzaamheden voor FEDA, als adviseur voor brancheverenigingen op het gebied van MVO & duurzaamheid. Verder is Jos stichtingsmanager van MVO Prestatieladder.
MVO Prestatieladder certificeert MVO-managementsystemen bij ondernemingen, waarmee ze aan kunnen tonen dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemerschap op een structurele wijze hebben geïmplementeerd in hun organisatie.
Lees meer
In deze workshop gaat Jos in op het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), dat een boost krijgt met nieuwe Europese regelgeving als de Corporate Social Responsibility and Disclosure (CSRD). Regelgeving is een van de motieven voor ondernemers, maar er zitten ook veel voordelen aan maatschappelijk verantwoord ondernemerschap, zoals het vergroten van je concurrentievoordeel, het aantrekken van nieuwe doelgroepen en medewerkers, en het realiseren van kostenbesparingen.
Terwijl de verwachting is dat deze regelgeving álle ondernemers zal gaan raken, bleek uit onderzoek van ABN AMRO dat de CSRD nog steeds onbekend is bij een groot deel van ondernemend Nederland. We bespreken waarom dit niet alleen een wettelijke verplichting is, maar ook in de toekomst zal bijdragen aan het aantrekken van je financiering, het beantwoorden van de klantvraag of het versterken van je bedrijfsimago.
Ook delen we praktische tips om impactvol te ondernemen en vertellen we hoe je een MVO-managementsysteem voor je organisatie kan inrichten. Er is ruimte voor interactie en vragen, zodat je goed voorbereid bent om aan de slag te gaan met MVO en CSRD binnen je eigen bedrijf.
Voor wie? Finance, KAM & Sustainability
Hygiënisch design in de voedselindustrie
– Hans van der steen
Hans van der Steen is een professional met een achtergrond in zowel de productie als het management binnen de voedingsmiddelen-industrie en verwante sectoren.
Sinds 2010 is Hans actief betrokken bij het Hygienic Design Network (HDN), waar hij een rol speelt in het bevorderen van hygiënisch ontwerpen binnen de voedselverwerkende industrie.
In zijn huidige rol bij Metaalunie en de stichting HDN focust Hans zich op het versterken van het netwerk, het geven van opleidingen en het consulteren bij implementatietrajecten van hygiënisch design.
Lees meer
In 2023 meldde de NVWA 126 recalls en waarschuwingen voor voedingsmiddelen in Nederland. Een flink aantal daarvan was veroorzaakt door metaaldeeltjes. In deze workshopsessie belicht Hans van der Steen van de stichting HDN (Hygienic Design Network) de essentiële rol van hygiëne in de voedselindustrie, met een focus op het ontwerp en de bouw van machines en procesinstallaties. Gezien de toenemende maatschappelijke druk en de hoge eisen die gesteld worden aan voedselveiligheid, is het cruciaal om te begrijpen hoe hygiënisch design daaraam bijdraagt.
We gaan dieper in op de uitdagingen waarmee de voedingsmiddelenindustrie wordt geconfronteerd, zoals verouderde specificaties en onduidelijke normen. Met concrete voorbeelden illustreert Hans de impact van hygiënisch design op voedselveiligheid en de maatschappij als geheel. Bovendien delen we praktische tips en strategieën om aan de slag te gaan met hygiënisch ontwerpen, zodat de voedselveiligheid wordt gewaarborgd. De sessie biedt ook ruimte voor interactie en vragen, zodat deelnemers de kans krijgen om hun specifieke uitdagingen te bespreken en concrete oplossingen te verkennen.
Voor wie? Iedereen die werkzaam is in Engineering
Marktinzichten: de laatste economische prognoses
– Mitchell van Vugt
Mitchell van Vugt heeft zich de afgelopen twee jaar ontwikkeld tot een data analist in detacheerland. Sinds zijn omscholing tot deze rol, heeft hij gewerkt aan diverse opdrachten binnen verschillende sectoren, waaronder finance, bouw en infra, transport en consultancy.
Mitchell beschikt over verschillende vaardigheden in programmeren en data-analyse, met tools zoals Microsoft SAS, PowerBI, SQL, Python, Swing Studio en ArcGIS. Hierin is data altijd de rode draad: verplaatsen, bewerken, aan elkaar knopen en het visualiseren van data om hier inzichten uit te halen die bedrijven kunnen inzetten in hun beslissingen.
Lees meer
Tijdens de FEDA Business Inspiration Day gaat Mitchell in op economische prognoses met behulp van Business Intelligence (BI).
Voor wie? Directie, Finance & Marketing
De toekomst van machineveiligheid: eu-machineverordening 2027
– Peter Eland
De nieuwe EU-Machineverordening heeft als doel de veiligheid van machines en installaties te verbeteren. Machinefabrikanten zullen zich moeten voorbereiden op de nieuwe veiligheidseisen. Tijdens deze sessie vertelt Peter Eland, algemeen directeur bij Pilz Nederland, over de impact van deze veranderingen.
Lees verder
Totdat de Machineverordening verplicht moet worden toegepast, blijft de huidige Machinerichtlijn (2006/42/EG) van kracht. Deze richtlijn, die al sinds 2009 van toepassing is in de EU, heeft als voornaamste doel de veiligheid te waarborgen bij de interactie tussen mens en machine.
Met de voortschrijdende technologische ontwikkelingen, zoals digitalisering, netwerkvorming en kunstmatige intelligentie, was een herziening van deze richtlijn noodzakelijk. De nieuwe Machineverordening streeft ernaar het hoge veiligheidsniveau te handhaven en brengt uitdagingen met zich mee voor bedrijven met betrekking tot risicoanalyse, technische documentatie en conformiteitsbeoordeling.
Voor wie? Iedereen die werkzaam is in Engineering
Samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs: de voordelen voor ondernemers
– In gesprek met ondernemers
Ben je als ondernemer op zoek naar nieuwe manieren om je bedrijf te versterken en te laten groeien? Ontdek dan de voordelen van samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs tijdens deze sessie. FEDA is actief met een onderwijscommissie en betrokken bij het Landelijk overleg Mechatronica.
Lees verder
We gaan in op hoe samenwerkingen tussen bedrijven en onderwijsinstellingen kunnen leiden tot innovatie, groei en een sterke talentenpool voor je organisatie. We bespreken praktische voorbeelden en succesverhalen uit de praktijk, waarbij bedrijven profiteren van de frisse perspectieven en vaardigheden die studenten en docenten met zich meebrengen. Voorbeelden daarvan zijn het opzetten van stages, het ontwikkelen van leerprogramma’s of het stimuleren van onderzoeksprojecten.
In deze interactieve sessie bespreken ondernemers en onderwijsinstellingen samen hoe ze wederzijds kunnen profiteren van samenwerking.
Voor wie? Iedereen in de maakindustrie.
FEDA Business booster
Wil jij één op één in contact komen met vakgenoten? Ontwikkelingen volgen in de branch? Jezelf introduceren of kennisdelen? Meld je dan aan voor de FEDA Business Booster via het registratieformulier. Wij matchen je vervolgens met een professional uit de sector.
Voor wie? Iedereen die werkzaam is in de maakindustrie
Locatie
De FEDA Business Inspiration Day vindt plaats op een bijzondere locatie: de Metaal Kathedraal in Utrecht. Dit prachtige, monumentale gebouw met een unieke mix van cultuur, ecologie en commercie. Neem alvast een kijkje en laat je inspireren door deze bijzondere omgeving.
Adres:
Metaal Kathedraal
Rijksstraatweg 20
3545 NA Utrecht
Nog even in het kort
FEDA-leden kunnen gratis deelnemen aan dit event. Nodig vooral ook je collega’s uit die werkzaam zijn in HR, finance, marketing of sales.
Ben je geen FEDA-lid? Dan ben je ook van harte welkom. Deelname aan dit event kost €75,- excl. btw.
Je hebt de vrijheid de dag in te richten zoals je wil: ga je voor de keynote en twee workshops, of kies je liever voor één workshop? Het is allemaal mogelijk. Meld je via onderstaande button aan en kies de workshops die bij jou passen.