7 december 2023

Bedrijven gezocht voor project procesinnovatie

In het project Procesinnovatie nemen studenten uit het tweede leerjaar van de opleiding Technische Bedrijfskunde van Saxion Hogeschool als groep de rol van consultants aan voor een organisatie in een technische omgeving (bijv. een bedrijf in de maak- of voedingsmiddelenindustrie, ziekenhuis, bouwbedrijf of handelsonderneming met groot warehouse). Deze organisaties hebben vaak een uitdaging om de productiviteit, flexibiliteit en/of duurzaamheid van hun (primaire) processen te verhogen, bijvoorbeeld omdat de complexiteit toeneemt doordat klanten steeds meer op maat gemaakte producten en diensten vragen tegen massaproductieprijzen.

De inzet van innovatieve techniek – zoals industriële robots, cobots, 3d-printing, augmented reality of automated guide vehicles – kan een belangrijke rol spelen om bovenstaande uitdaging aan te gaan. Daarbij mogen de medewerkers echter niet worden vergeten. Sterker nog: de techniek is er niet om de mens te vervangen, maar om hem/haar te ondersteunen en het werk waar mogelijk te verrijken. Organisaties lopen bij het implementeren van innovatieve techniek echter vaak tegen dezelfde problemen aan: beperkte ervaring met de nieuwe techniek, weinig tijd om het idee uit te werken, gebrek aan succesvolle praktijkvoorbeelden in hun omgeving en/of beperkingen qua budget.

Wat gaan de studenten doen?

De studenten gaan voor een organisatie in een technische omgeving voor een specifiek (deel van een) productie- of logistiek proces uitzoeken of het mogelijk is om dat proces(deel) mensgericht te innoveren met behulp van nieuwe techniek. Ook een onderhoudsproces behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Ze definiëren eerst de kaders van het techniekimplementatietraject, brengen vervolgens de huidige situatie in kaart, ontwerpen de gewenste situatie op basis van de gekozen (meest geschikte) techniek en tot slot brengen ze in kaart hoe de voorgestelde verandering in de dagelijkse praktijk moet worden ingebed. Dit alles mondt uit in een beknopt adviesrapport en een presentatie van het advies. In het laatste hoofdstuk van het adviesrapport wordt uiteraard antwoord gegeven op de hamvraag: is het implementeren van deze nieuwe techniek naar verwachting wel of niet haalbaar en rendabel?

Wat is de looptijd en tijdsinvestering voor bedrijven?

Maart – juni 2024 (één dag kennismaking en vooronderzoek, minimaal vijf dagen praktijkonderzoek door studenten, één dag afronding):

  • In de week van 25 t/m 29 maart nemen studenten contact op met het bedrijf voor een kennismaking
  • In de week van 8 t/m 12 april komen de studenten één dag langs voor een kennismaking en om vooronderzoek te doen voor het plan van aanpak
  • Tussen 15 april en 2 juni komen de studenten elke week minimaal één vaste dag langs om data te verzamelen (interviews houden, observeren, meten, etc.). Deze dag wordt ingeroosterd en staat dus vast;
  • In de week van 3 t/m 7 juni presenteren de studenten hun resultaten bij het bedrijf. Hiervoor maken zij met jullie een afspraak. Eventueel is er uitloop om nog de laatste ontbrekende data te verzamelen.

Parallel aan het Project Procesinnovatie nemen de studenten deel aan Project International Business Case. De meeste groepen zijn daardoor één week afwezig (bij bestemming Indonesië: drie weken). Van 29 april t/m 3 mei is het meivakantie. Wij verwachten van studenten dat zij proactief communiceren over hun aan-/afwezigheid. Studenten mogen afspraken maken met het bedrijf om meer dan één dag per week langs te komen voor het praktijkonderzoek.

Is jouw bedrijf geïnteresseerd?

Neem vrijblijvend contact op met Ronald van den Hoek: r.e.vandenhoek@saxion.nl / 06 – 12 49 80 78.



TERUG NAAR HET OVERZICHT