29 april 2019

Eerste teams voor de FEDA Young Professional Award competitie 2019 hebben zich al aangemeld

Veel belangstelling voor vierde editie van deze ‘nationale techmatch’

In 2016 werd op de WoTS voor de eerste keer de FEDA Young Professional Award (YPA) uitgereikt. Winnaar werd het team van de Saxion Hogeschool uit Enschede met het door hen ontwikkelde ‘Boxfolding Device’. Deze ‘techmatch’ stond daarmee gelijk op de kaart en bij de daaropvolgende edities van 2017 en 2018 was dan ook sprake van een toename in het aantal deelnemende teams. Inmiddels is het startschot gegeven voor editie 2019 van de YPA, waarvoor verschillende scholen zich al spontaan hebben ingeschreven. Het belooft dit jaar weer een hele mooie competitie te worden.

Na een spannende eindstrijd kon juryvoorzitter Michiel de Ruyter de FEDA Young Professional Award 2018 uitreiken aan ‘Team Zweefvlieger’ van de Hogeschool Utrecht. (Foto: Paul Quaedvlieg).

 “We merken dat de belangstelling bij technische scholen toeneemt,” zegt Stefanie Daalman die namens FEDA de coördinatie van dit evenement verzorgt. “Om de betrokkenheid van de scholen te vergroten, zijn de juryleden momenteel bezig met hun ‘rondes’ langs verschillende scholen. Dit niet alleen om de YPA te promoten, maar ook om scholen tips te geven voor het samenstellen van teams en het selecteren van projecten. Deze kunnen binnen de school zelf worden ontwikkeld, maar ook zijn er projecten die door het bedrijfsleven worden aangedragen en door een team worden uitgewerkt. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de eerste YPA winnaar. De door de studenten ontwikkelde automatische vouwmachine voor kartonnen dozen staat nu alweer een paar jaar productie te draaien bij het bedrijf dat met deze opdracht is gekomen. Winnaar van 2017 was de ‘Writing Aid’ die door studenten van de Haagse Hogeschool in Delft is ontwikkeld en vorig jaar won ‘Team Zweefvlieger’ van de Hogeschool Utrecht ook met een eigen project.”

Fantastische uitdaging
De Young Professional Award is een initiatief van FEDA en gericht op derdejaars HBO studenten Mechatronica en Industriële Automatisering. Elk deelnemend HBO instituut kan maximaal drie teams aanmelden. De projecten moeten multidisciplinair zijn, met de nadruk op industriële automatisering en mechatronica. Het project wordt gerealiseerd in de periode februari – juni 2019, waarbij minimaal 150 uur per deelnemer in het project moet worden gestoken. De jury, onder voorzitterschap van Michiel de Ruyter (Manager Brainport Industries), is inmiddels alweer bijeen geweest. Over een paar maanden is de nominatie-vergadering en dan wordt bekend gemaakt welke drie teams komend najaar strijden om de hoofdprijs. Niet alleen is de YPA een spannend evenement, ook levert deze competitie op meerdere fronten spin-offs op. Studenten die in een team terechtkomen behoren immers tot de besten van hun groep/jaar en bedrijven die projecten aanmelden, maken zo direct kennis met uitgesproken technische talenten. Win win op meerdere fronten dus en bedrijven/FEDA-leden mogen deze kans natuurlijk niet laten liggen om via een project een studententeam ‘binnen te halen’. Er is nog tijd om projecten aan te melden, dus zowel scholen als bedrijven/FEDA leden: grijp uw kans!

Vlogs en filmpjes
“FEDA gebruikt diverse kanalen en het uitgebreide netwerk om de YPA te promoten,” zegt Stefanie Daalman over het publiciteitstraject. “Doordat er tijdens de voorgaande edities uitgebreid is geïnterviewd, gefotografeerd en gefilmd, hebben we steeds beter en leuker promotiemateriaal dat past bij de doelgroep. Er staan inmiddels verschillende filmpjes op Youtube, waaronder een promotiefilmpje met Michiel de Ruyter die studenten oproept om in te schrijven voor de competitie van dit jaar, maar ook filmpjes met teampresentaties en over projecten. Ook vragen we studenten om te vloggen over hun ervaringen in het team en daarnaast organiseren we rondom de prijsuitreiking een ‘Meet & Greet’ met FEDA-leden. Hiervoor worden alle studententeams die zich hebben aangemeld uitgenodigd, dus dat belooft een druk en gezellig evenement te worden. Ideaal moment natuurlijk ook om nieuwe contacten te leggen tussen bedrijfsleven en studenten, waarmee we er wellicht mede de aanzet toe geven dat vacatures in de techniek sneller ingevuld gaan worden.”

Meer info? Check deze pagina



TERUG NAAR HET OVERZICHT