15 mei 2019

Programma DFPTC 2019 krijgt vorm

Na het bepalen van het thema ‘intelligente hydraulische aandrijftechniek’ en de nieuwe locatie ‘DeFabrique’ in Utrecht, is de Technische Commissie van het DFPTC hard aan de slag gegaan met het programma. De call for papers heeft de nodige input opgeleverd waarmee een breed en gevarieerd programma is op te zetten. Bovendien is zeer kortgeleden de keynote speaker vastgelegd in de persoon van Janette Kothe.

Het brede onderwerp ‘intelligente hydraulische aandrijftechniek’ lééft binnen de FEDA in het algemeen en de vakgroep hydraulic solutions en de Vereniging Platform Hydrauliek (VPH) in het bijzonder. Het samenwerkingsverband heeft via de technische commissie van het DFPTC dan ook vele mogelijkheden om het thema vanuit verschillende invalshoeken te benaderen.

Van mobiel tot simulatie
Voorzitter van de Technische Commissie Pieter Oosterhof: “Op dit moment noemen we nog geen bedrijfsnamen omdat onderwerpen en lezingen zich nog verder moeten uitkristalliseren, maar de thema’s staan inmiddels vast.”
Intelligentie speelt bijvoorbeeld de hoofdrol in het kader van condition monitoring. Hierin komt onder andere een nieuwe techniek naar voren voor het meten van vaste deeltjes. Een tweede belangrijke invalshoek is de mobiele hydrauliek waar intelligentie een bijdrage kan leveren aan een efficiënte maar bovenal veilige werking. In hoeverre is de bijbehorende software bijvoorbeeld manipuleerbaar waardoor gevaarlijke situaties ontstaan? En hoe voorkom je dat? In hetzelfde kader is er binnen het symposium plaats voor industriële simulatietechnieken. Als voorbeeld wordt een softwarepakket gedemonstreerd voor elektromechanische toepassingen dat zonder meer óók geschikt is voor de simulatie van hydraulische installaties.
Pieter Oosterhof: “De lezingen betreffen in alle gevallen een samenwerking tussen minimaal twee partijen. We zijn alleen nog op zoek naar een samenwerkingsverband tussen een bedrijf en een onderzoeksinstituut, dus wie ideeën heeft kan zich melden via onze website www.dfptc.nl. Daar kunnen mensen ook terecht om zich in te schrijven, aan te melden als sponsor of een TableTop te reserveren.”

Kleinere groepen, meer interactie
Evenals vorige edities, zal het programma een plenair deel kennen maar ook lezingen die parallel worden gehouden. Om te voorkomen dat mensen hierdoor lezingen missen die ze wel hadden willen volgen, zullen de verschillende presentaties op verschillende tijdstippen op de dag worden gegeven. Oosterhof: “We denken dat de parallel lezingen driemaal worden gehouden waarbij je dus automatisch te maken krijgt met kleinere groepen toehoorders die een betere interactie tussen spreker en publiek in de hand werken. Dit maakt het voor mensen, voor wie de toepassing van intelligentie nog geen dagelijkse kost is, mogelijk om zich beter te verdiepen en enthousiast te raken van de mogelijkheden van IoT. Dat dit überhaupt gaat gebeuren kan ik u verzekeren.”

Keynote speaker Janette Kothe
Janette Kothe werkt sinds 2011 bij Bosch Rexroth en is vanaf het eerste begin betrokken bij het innoveren, ontwikkelen en engineeren van IoT applicaties. Met haar studie mechatronica als achtergrond leidde zij in 2018 voor de derde keer de Bosch Connected Experience (BCX) Connected Manufacturing hackathon; een innovatief IoT format waar backend en frontend ontwikkelaars, managers, experts en innovators samenwerken om in drie dagen IoT oplossingen te ontwikkelen voor uiteenlopende vraagstukken. Sinds januari 2018 maakt zij deel uit van de ‘Consult & Connect Team at Grow’ en heeft daarbij de missie om klanten met een gebruikersgestuurde benadering kennis te laten maken met de mogelijkheden van IoT.

Praktisch
Dag: donderdag 10 oktober 2019
Tijd: 9.00 – 18.30 uur
Plaats: DeFabrique, Utrecht
Informatie, inschrijven, sponsoring, tabletops: www.dfptc.nl



TERUG NAAR HET OVERZICHT