Niet gecategoriseerd
7 november 2023

Themareeks MVO: De kansen van samenwerking in het FEDA-netwerk

In een wereld die steeds meer draait om duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap, is het mooi om te zien hoe de bedrijven binnen ons FEDA-netwerk niet alleen praten over verandering, maar ook daadwerkelijk transformeren. Die transformatie heeft vooral de focus op de klantprocessen.

De grootste impact maak je met je producten

Het is dan ook mijn persoonlijke overtuiging dat lidbedrijven de duurzaamheid niet alleen in hun eigen bedrijfsprocessen moeten waarborgen, maar dat de grootste impact wordt gemaakt in de producten en diensten die de FEDA-leden leveren aan een breed scala van sectoren. Of het nu gaat om de maritieme sector, de voedingsmiddelenindustrie of de agrarische sector, de meeste duurzaamheidswinst wordt gemaakt wanneer innovatieve producten van FEDA-lidbedrijven worden geïntegreerd in de bedrijfsprocessen van de eindklanten, die dagelijks op zoek zijn naar een vermindering van hun negatieve impact op mens en planeet.

Zoals jullie in eerdere artikelen al hebben gelezen over de CSRD en CSDDD, komt er strengere regelgeving op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap (of ESG – Environment, Social and Governance) vanuit de Europese Unie op ons af. Dan gaat het niet alleen om milieukwesties, maar ook om de maatschappelijke aspecten van je onderneming. Het is dus veel breder dan wat tot nu toe werd verwacht van bedrijven. Veel organisaties zullen dus in beweging moeten komen, waardoor weer kansen gaan ontstaan met de kennis en expertise die in ons netwerk aanwezig is.

Samenwerken binnen ons netwerk

De kracht van het FEDA-netwerk ligt dan ook in de diversiteit van onze leden. We bedienen sectoren met unieke duurzaamheidsuitdagingen, en het is inspirerend om te zien hoe FEDA-bedrijven hun technologische oplossingen afstemmen op de specifieke behoeften van elke sector. Energie-efficiënte hydraulische systemen voor de maritieme sector, duurzame pneumatische oplossingen voor de voedingsmiddelensector, geavanceerde robottechnologie voor de verpakkingsindustrie; FEDA-leden leveren niet alleen producten, maar vooral duurzame oplossingen die hun klanten helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Wat ons netwerk echt onderscheidt, zijn de kansen op samenwerking. Binnen het FEDA-netwerk kunnen bedrijven, kennisinstellingen en industriële dienstverleners elkaar vinden in de ontwikkeling van duurzame innovaties. Samenwerking versterkt dan niet alleen onze individuele positie in de markt, maar ook die van ons netwerk als geheel.

Het project Automatiseren & Digitaliseren in de industrie, waar FEDA in participeert, is een perfect voorbeeld van een toekomstgerichte aanpak. We richten ons op methoden die mkb-bedrijven ondersteunen bij het implementeren van (duurzame) automatiseringsoplossingen. Daarmee maak je niet alleen impact op milieu of energie, maar óók op maatschappelijke aspecten. Je draagt bijvoorbeeld bij aan de groei van mkb-bedrijven – en ook dat is maatschappelijk verantwoord ondernemerschap.

Als FEDA-team zijn we ervan overtuigd dat de grootste duurzaamheidsimpact wordt gemaakt wanneer we niet alleen spreken over duurzaamheid, maar vooral door het te integreren in de producten én door binnen en buiten ons netwerk samen te werken aan innovatieve oplossingen. Daarmee helpen we een diversiteit aan industrieën om efficiënter, duurzamer en gezonder te werken.

Deze column is geschreven door Jos Kelderman, in het kader van de themareeks MVO.TERUG NAAR HET OVERZICHT