- Belastingen>
Btw (omzetbelasting)
Btw (omzetbelasting)
Bent u ondernemer en oefent u zelfstandig een bedrijf of een beroep uit? Dan betaalt u btw (omzetbelasting) over uw omzet. Behalve als uw werk alleen uit vrijgestelde werkzaamheden bestaat of als u de kleineondernemersregeling (KOR) gebruikt.
Wanneer bent u ondernemer voor de btw?
U bent niet altijd ondernemer voor de btw. De voorwaarden voor de btw zijn anders dan voor de inkomstenbelasting. U kunt daardoor voor de btw wel ondernemer zijn, maar niet voor de inkomstenbelasting. Bent u ondernemer voor de btw? Dan krijgt u een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer (btw-id) zodra u zich inschrijft bij de KVK. Dit btw-id zet u op uw facturen. En u houdt een boekhouding bij.
Uw gekozen rechtsvorm beïnvloedt niet of u ondernemer voor de btw bent. Stichtingen en verenigingen moeten ook btw betalen als ze ondernemer zijn voor de btw.
Hoeveel btw moet u rekenen?
Het standaardtarief voor de btw is 21%. Soms rekent u een ander tarief:
- Voor bepaalde diensten rekent u 9 % btw. Bijvoorbeeld als u fietsen repareert of als u kapper bent.
- Voor bepaalde producten rekent u 9 % btw. Bijvoorbeeld voor voedingsmiddelen, boeken en geneesmiddelen.
- Diensten met 0% btw zijn bijvoorbeeld internationaal personenvervoer.
- Producten met 0% btw zijn bijvoorbeeld goederen die u levert aan een ondernemer in een ander EU land.
- In sommige branches en bij een aantal activiteiten hoeft u geen btw te rekenen. Bijvoorbeeld in het onderwijs of als u excursies en rondleidingen verzorgt. U maakt dan gebruik van een btw-vrijstelling.
Hoe verrekent u ontvangen en betaalde btw?
Als u btw ontvangt en ook betaalt, mag u deze twee bedragen van elkaar aftrekken. U betaalt dan btw over het verschil tussen uw inkoopprijs (inclusief kosten) en verkoopprijs. U berekent de btw over de totale vergoeding en alle bijkomende kosten.
Btw-aangifte doen of corrigeren
U moet de btw-aangifte digitaal doen. U doet dit meestal per kwartaal. Heeft u over de afgelopen 5 jaar te veel of te weinig btw aangegeven? Dan moet u uw btw-aangifte corrigeren. U kunt een teruggaaf btw verrekenen met uw aangifte loonheffingen met het formulier Verzoek loonheffingen verrekening met teruggaaf btw als u voldoet aan de voorwaarden. Lees hier meer over in het Handboek Loonheffingen (hoofdstuk 13).
Btw bij uitbesteden van werk (verleggen)
Besteedt u werk uit aan een andere ondernemer? Dan moet die de btw aan de Belastingdienst afdragen. Soms geldt een verleggingsregeling waarbij u zelf de btw moet aangeven en betalen. Dit moet op de factuur staan.
Geen btw met de kleineondernemersregeling (KOR)
Draait u maximaal € 20.000 omzet per jaar? Dan kunt u de kleineondernemersregeling (KOR) gebruiken. U berekent dan geen btw aan uw klanten. Daarnaast doet u geen btw-aangifte meer, op een paar uitzonderingen na. Meedoen met de KOR betekent ook dat u geen btw kunt aftrekken over zakelijke kosten.
Btw bij goederen en diensten naar het buitenland
Levert u goederen of diensten die niet vrijgesteld zijn van btw naar het buitenland? Dan gelden er mogelijk andere regels. Het verschilt dan per land en de hoogte van uw omzet of u de Nederlandse, of de buitenlandse btw berekent. En of u in Nederland of in het buitenland aangifte moet doen. Gebruik de hulpmiddelen Goederen naar het buitenland en Diensten in en uit het buitenland om te bepalen wat u moet doen.