Welkom in de FEDA Kennisbank

Zoek of selecteer hieronder

Zakendoen met Rusland: sancties


Rusland is op 24 februari 2022 Oekraïne binnengevallen. Rusland steunt de pro-Russische opstandelingen in de regio’s Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne. 3 dagen voor de inval heeft de Russische president Vladimir Poetin de zelfverklaarde ‘Volksrepublieken’ Donetsk en Loehansk in Oekraïne erkend. Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten en de EU, reageerden direct met sancties tegen Rusland.

Door de inval kwam de internationale gemeenschap, waaronder de EU, met nieuwe sancties. De EU-sancties hebben gevolgen voor Europese bedrijven die zaken (willen) doen met Rusland. De sancties houden onder andere in dat je geen zaken mag doen met bepaalde personen, bedrijven en organisaties. Er geldt een uitvoerverbod van bepaalde producten en diensten bestemd voor de Russische energie- en transportsector. Dit verbod geldt ook voor bepaalde goederen voor tweeërlei gebruik (dual use goederen). Dit zijn goederen die zowel een militaire als civiele functie kunnen hebben. Ook is sprake van het afkoppelen van een aantal Russische banken van het internationale betalingssysteem SWIFT. Houd de website van RVO in de gaten voor actuele ontwikkelingen en een compleet overzicht van de EU-sacties. Het Ondernemersloket Rusland beantwoordt vragen over de sancties.

Tegen Rusland liepen al eerder sancties, mede vanwege de annexatie van de Krim en Sebastopol in 2014. Zo geldt onder andere een volledig importverbod voor producten uit de Krim en Sebastopol. Vanaf 1 juli 2016 heeft de EU deze sancties tegen Rusland steeds met een half jaar verlengd. De sancties lopen nog steeds. Als reactie boycot Rusland veel Europese landbouw-, tuinbouw- en visserijproducten.