Welkom in de FEDA Kennisbank

Zoek of selecteer hieronder

Bescherm uw bedrijf tegen cybercrime


U kunt te maken krijgen met cybercrime. Bijvoorbeeld door phishing, malware of een ddos-aanval. Lees hoe u cybercrime herkent. En welke maatregelen u kunt nemen om uw bedrijf te beschermen.  

Wat is cybercrime?

Cybercrime is een veelgebruikte term voor online criminaliteit. U kunt hierbij denken aan een computervirus, maar ook aan misbruik van persoonsgegevens. Cybercriminaliteit kan grote gevolgen hebben voor uw bedrijf. Zo loopt de reputatie van uw bedrijf gevaar. En de gegevens van uw klanten kunnen uitlekken. U moet de persoonsgegevens van klanten en personeel beschermen.

Bescherm ook uw eigen bedrijfsgegevens goed. Bijvoorbeeld over uw productieproces of uw leveranciers. Lees meer over bedrijfsgegevens beschermen bij Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Meldplicht ICT-inbreuken

Heeft u een incident op het gebied van cyber security? En bent u een digitale dienstverlener? Dan heeft u in bepaalde gevallen meldplicht bij het nationale Computer Security Incident Response Team (CSIRT – DSP). In dat geval moet u ook een melding maken bij de toezichthouder Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Het is ook mogelijk om een vrijwillige melding te maken. Na uw melding kunt u mogelijk ook ondersteuning en advies krijgen van CSIRT-DSP.

Bent u een aanbieder van noodzakelijke diensten zoals elektriciteit, gas of drinkwater? Ook dan heeft u meldplicht. Dat staat in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni). Komt uw product of dienst door de ICT-inbreuk in gevaar, dan moet u dit melden bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Hoe herkent u cybercrime?

Er zijn verschillende vormen van cybercriminaliteit. Hieronder vindt u 4 veelvoorkomende vormen. Informatie over andere soorten cybercrime vindt u bij het DTC.

Wat kunt u doen tegen cybercrime?

U kunt uzelf nooit helemaal beschermen tegen cybercrime. U kunt wel maatregelen nemen om het risico op cybercriminaliteit zo klein mogelijk te maken. Check uw risicoklasse bij  DTC. Hier krijgt u ook een overzicht van veiligheidsmaatregelen waar u direct mee aan de slag kunt.

DTC heeft  5 basisprincipes voor digitaal ondernemen beschreven:

Na een cybercrime

Kom na een cybercrime snel in actie. Vertel anderen wat er is gebeurd. Bijvoorbeeld uw werknemers, zodat ze weten wat ze moeten doen. Of klanten, als bijvoorbeeld het leveren van producten langer duurt. En doe aangifte na een cyberaanval of online oplichting. Doe online aangifte of bel 0900-8844.

 


Deze informatie is geplaatst door:
  • KVK
  • Digital Trust Center