Welkom in de FEDA Kennisbank

Zoek of selecteer hieronder

Btw terugvragen in Nederland van buiten de EU


Bent u ondernemer buiten de EU en heeft u btw betaald in Nederland? Bekijk hoe btw terugvragen werkt en wat u nodig heeft.

U heeft een onderneming buiten de EU, en betaalde btw in Nederland. Bijvoorbeeld tijdens een zakenreis naar Nederland of bij het importeren van goederen. Dan kunt u bij de Nederlandse Belastingdienst btw terugvragen.

Wanneer kunt u de btw terugvragen?

U kunt de in Nederland betaalde btw terugvragen als u:

  • gevestigd bent in een land buiten de EU
  • Nederlandse btw heeft betaald
  • geen btw-aangifte in Nederland moet doen

Voorwaarden voor btw terugvragen

Uw verzoek moet gaan over een periode van minimaal 3 maanden en maximaal 1 kalenderjaar. De periode mag korter zijn dan 3 maanden, als het om het laatste deel van een kalenderjaar gaat.

Er zijn 2 minimumbedragen voor het terugvragen van btw in Nederland. Welk bedrag voor u geldt, hangt af van de periode waarvoor u btw wilt terugvragen:

  • € 50 als u btw terugvraagt over 1 kalenderjaar, of het laatste deel van een kalenderjaar
  • € 400 als u btw terugvraagt over een periode van minimaal 3 maanden, maar geen heel kalenderjaar

Hoe vraagt u de btw terug vanuit een land buiten de EU?

U kunt de btw die u in Nederland heeft betaald, terugvragen met het formulier Verzoek teruggaaf btw voor ondernemers gevestigd in niet-EU-landen. Dit moet voor 1 juli van het nieuwe jaar. Het formulier is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits.

Registratienummer aanvragen

U heeft een Nederlands registratienummer nodig om btw terug te kunnen vragen. Heeft u dit niet? Vraag dit registratienummer dan eerst aan, voordat u de btw terugvraagt. Gebruik hiervoor het formulier Aanmelding Onderneming buitenland.


Deze informatie is geplaatst door:
  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)