INLOGGEN

Welkom in de FEDA Kennisbank

Zoek of selecteer hieronder

Coronavirus: wegwijzer voor ondernemers


De maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen raken veel ondernemers. Op deze pagina leest u welke regels er voor bedrijven gelden. En welke financiële steun de overheid biedt om ondernemers te helpen.

Versoepelingen coronamaatregelen

Sinds woensdag 26 januari is er weer meer mogelijk voor horeca, cultuur, evenementen en sport. Er gelden wel voorwaarden voor de heropening. Zo geldt er een algemene sluitingstijd van 22.00 uur en is een coronatoegangsbewijs verplicht. Op veel plekken is een vaste zitplaats bovendien verplicht en geldt een mondkapjesplicht.

Belangrijkste versoepelingen:

 • Horeca mag open, onder voorwaarden.
 • Culturele instellingen (zoals theaters en bioscopen) mogen open. Er gelden regels voor kunst en cultuur.
 • Doorstroomlocaties zoals musea en casino's kunnen open met een maximum van 1 bezoeker per 5 m2 tot maximaal 1.250 bezoekers per binnenruimte.
 • Evenementen met vaste zitplaats (binnen én buiten) zijn weer mogelijk, onder voorwaarden. Evenementen zonder vaste zitplaats zoals festivals kunnen nog niet.
 • Bij sportwedstrijden mag weer beperkt publiek komen kijken. Bekijk de regels voor sport.
 • Winkels en contactberoepen mogen open tot 22.00 uur, onder voorwaarden.

Lees op Rijksoverheid.nl welke bestaande coronamaatregelenvan kracht blijven. De maatregelen gelden in principe tot en met dinsdag 8 maart. Rond 15 februari is er een tussentijdse evaluatie waarbij het kabinet kijkt of er meer kan.

Coronaregels voor bedrijven

Lees per branche alle regels die gelden. Veiligheidsregio's kunnen extra maatregelen nemen.

Gebruik de CoronaCheck Scanner (QR-code)

Het coronatoegangsbewijs is op steeds meer plekken verplicht. Controleer met de CoronaCheck Scanner-app of uw bezoekers een geldig coronatoegangsbewijs hebben. U moet het coronabewijs samen met het identiteitsbewijs controleren. Als u dit niet doet kunt u een boete krijgen.

Heeft u buitenlandse bezoekers? Binnen de EU en in sommige andere landen geldt het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Bekijk welke landen bij het DCC zijn aangesloten.

Steunpakket coronacrisis verlengd

Het kabinet heeft een aantal regelingen in het steunpakket voor bedrijven verruimd.

In het kort:

 • NOW: het maximale omzetverlies waarvoor werkgevers loonkostensubsidie (NOW) kunnen aanvragen, gaat omhoog van 80% naar 90%. Dit geldt ook voor het 1e kwartaal van 2022.
 • Tozo: zelfstandig ondernemers mogen 6 maanden later starten met terugbetalen van de lening voor bedrijfskapitaal. Aflossen van alle leningen begint op 1 juli 2022 in plaats van op 1 januari 2022. De duur van de lening gaat van 5 naar 6 jaar.
 • TVL: het minimale omzetverlies voor Tegemoetkoming Vaste Lasten gaat omlaag van 30% naar 20% voor het 4e kwartaal van 2021.
 • Culturele sector: er gaat extra geld naar culturele instellingen vanwege de verplichte sluiting. Zoals musea, theaters en bioscopen.

Eerdere uitbreidingen:

Lees meer over de verlenging van het steunpakket.

Coronasteun terugbetalen

Heeft u financiële steun gekregen? Zoals NOW, TVL, Tozo of bijzonder uitstel van betaling. Sommige regelingen moet u terugbetalen. En als u een belastingschuld heeft, moet u die aflossen. Lees meer over coronasteun terugbetalen.

Belastingmaatregelen

Bijzonder uitstel van betaling

Het bijzonder uitstel van betaling is verlengd tot en met 31 januari 2022. Heeft u eerder bijzonder uitstel van betaling gekregen en is uw schuld nog niet afbetaald? Dan verlengt de Belastingdienst uw uitstel automatisch.

Vanaf 1 februari 2022 moet u uw belastingen weer op tijd betalen.

Belasting over steunpakket regelingen

U betaalt geen belasting over de TOGS, TVL en TONK. De NOW-uitkering is wél belast.

Overige belastingmaatregelen

Enkele belastingmaatregelen liepen door tot 1 januari 2022. Zoals onbelaste reiskostenvergoeding en de betaalpauze voor hypotheken.

Van 28 november 2021 tot en met 14 januari 2022 geldt een verlaagd btw-tarief op online sportlessen.

Lees meer over de coronamaatregelen van de Belastingdienst.

Geld lenen

Nieuwe kredietregelingen

Verruimde kredietregelingen

Een volledig overzicht van bestaande kredietregelingen vindt u in de subsidiewijzer.

Heeft u financiële problemen?

U kunt gratis professionele coaching krijgen wanneer u financiële moeilijkheden heeft. U kunt hiervoor terecht bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB).

Dreigt uw bedrijf failliet te gaan? Lees alles over faillissement.

Gezondheidsmaatregelen op de werkvloer

Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand. Maak zelf afspraken met uw medewerkers over thuiswerken.

Neem maatregelen tegen verspreiding van het virus op de werkvloer, zoals goede ventilatie. Als u twijfelt over specifieke situaties, neem direct contact op met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Lees meer over regels en maatregelen voor werkgevers.

Coronaprotocollen per branche

Voor sommige sectoren zijn aparte afspraken omdat thuiswerken niet kan. Bijvoorbeeld voor de bouw- en technieksector. Op Mijncoronaprotocol.nl vindt u per branche de protocollen. In een protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden.

Een protocol is geen wet

Let op: een protocol is geen wetgeving, maar een uitwerking van de RIVM-adviezen voor de werkvloer.

Internationale reizen en vervoer

Er geldt een reisadvies per land. Check het reisadvies op Wijsopreis.nl.

Mondkapjes in ov en op luchthavens

Gaat u op reis? Een mondkapje is verplicht:

 • op het vliegveld
 • in vliegtuigen
 • in het openbaar vervoer (treinen, bussen, trams, metro)
 • op perrons en in stations, inclusief winkels op het station
 • in taxi’s en ander bedrijfsmatig persoonsvervoer

Werkbezoek naar het buitenland

Bekijk de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus en internationaal zakendoen op de landenpagina's van RVO.

CoronaCheck-app voor reizen binnen de EU

Binnen de EU kunt u reizen met het coronabewijs in de CoronaCheck-app. De regels voor toegang, testen en quarantaine verschillen per land. Lees meer over het coronabewijs en reizen op Rijksoverheid.nl.

Vervoer van noodzakelijke goederen

Reisadviezen voor EU-landen gelden niet voor het vervoer van noodzakelijke goederen, zoals voedsel, medische apparatuur en medicijnen. Vervoerders kunnen in landen met een aangescherpt reisadvies in- en uitreizen, door de lucht, over het spoor en over het water.

Lees de actuele informatie over vervoer tijdens de coronacrisis op de website van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Informatiepunten


Deze informatie is geplaatst door:
 • KVK
 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
 • Belastingdienst