Welkom in de FEDA Kennisbank

Zoek of selecteer hieronder

Een exploitatiebegroting maken


Met een exploitatiebegroting zet u de verwachte omzet en kosten onder elkaar. Zo weet u wat er voor nodig is om winst te maken.

Wat is een exploitatiebegroting?

In een exploitatiebegroting (of resultatenbegroting) staan de verwachte omzet en kosten van uw bedrijf voor een langere periode. Meestal voor 1 tot 3 jaar. De kosten trekt u af van de omzet. Zo berekent u of uw bedrijf winst kan maken.

Omzet en kosten

De omzet is bijvoorbeeld het aantal productverkopen keer de verkoopprijs. Of het aantal uren keer het uurtarief. Kosten zijn bijvoorbeeld het salaris van personeel. Maar ook de huur van een bedrijfsruimte en alles wat daarbij komt kijken: van servicekosten tot kantoorartikelen.

Waarom een exploitatiebegroting maken?

Een exploitatiebegroting is handig omdat:

 • U heeft inzicht en kijkt vooruit.

  U weet wat u aan omzet moet halen om alle kosten te kunnen dekken en winst te maken.

 • U kunt op tijd bijsturen als dat nodig is.

  Blijkt dat de gemaakte omzet anders is dan de begroting? Dan kunt u bijvoorbeeld de omzet vergroten of kosten verminderen.

 • Het is vaak een voorwaarde voor financiering.

  Bijvoorbeeld als u een lening wilt afsluiten bij een bank.

Financieel plan

Een exploitatiebegroting is een onderdeel van een financieel plan. En een financieel plan maakt weer deel uit van een ondernemingsplan. De meeste ondernemers stellen dit op als ze starten met hun bedrijf. Een financieel plan bestaat naast de exploitatiebegroting uit:

 • Investeringsbegroting

  Hierin staan alle investeringen die een onderneming in de komende jaren wil doen. Denk aan het kopen van een machine, bestelbus of kantoorpand.

 • Financieringsbegroting

  Hierin staat hoe de investeringen worden betaald. Bijvoorbeeld met eigen geld (eigen vermogen) of leningen (vreemd vermogen).

 • Liquiditeitsbegroting

  Hierin staan alle verwachte inkomsten en uitgaven van uw bedrijf in een bepaalde periode. Meestal per maand.

Tips voor uw exploitatiebegroting


Deze informatie is geplaatst door:
 • KVK