Welkom in de FEDA Kennisbank

Zoek of selecteer hieronder

Geen bpm-vrijstelling meer voor bestelauto


Ingangsdatum: 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 vervalt de bpm-vrijstelling op bestelauto’s voor ondernemers. Lees hier meer

Wat verandert er?

Bent u ondernemer en gaat u een bestelauto kopen die op benzine, diesel of gas rijdt? U kunt vanaf 1 januari 2025 niet meer de bpm-vrijstelling voor ondernemers gebruiken bij de aanschaf van een nieuwe bestelauto. U moet dan bpm betalen.

De overheid wil de bpm-vrijstelling voor een bestelauto van de ondernemer (ondernemersvrijstelling) afschaffen. Het doel is om de verkoop van emissievrije of heel zuinige bestelauto’s te stimuleren.

Het vaststellen van het bpm-tarief voor bestelauto’s gaat veranderen. Nu bepaalt de nettocatalogusprijs hoe hoog het bpm-tarief is. Dat gaat veranderen: het bpm-tarief wordt bepaald door de CO2-uitstoot (zuinigheid) van de bestelauto.

Tot en met 31 december 2024 kunt u de bpm-vrijstelling nog gebruiken als u voldoet aan de voorwaarden van de ondernemersregeling.

Voor wie?

  • ondernemers met een bestelauto

Wanneer?

De wijziging gaat naar verwachting in op 1 januari 2025.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.


Deze informatie is geplaatst door:
  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)