Welkom in de FEDA Kennisbank

Zoek of selecteer hieronder

Kredietunie


Wat is een kredietunie en hoe werken de leden van deze coöperatie samen om leningen te verstrekken?

Wat is een kredietunie?

Een kredietunie is een coöperatie, zonder winstoogmerk, die zich richt op kredietverlening door ondernemers voor ondernemers. Leden van een kredietunie hebben een onderneming. De leden bepalen samen het beleid, kiezen het bestuur en zijn gezamenlijk eigenaar.

Samen investeren

Een kredietunie heeft geld van de leden van de coöperatie en/of professionele marktpartijen. Dit geld leent de kredietunie vervolgens uit aan andere leden van de coöperatie zonder tussenkomst van een bank. Zo kunnen de leden van de kredietunie en betrokken professionele partijen samen investeren in een bepaalde branche of regio. Zij delen het investeringsrisico. Sommige leden zijn ook actief als business angel of informele investeerder, waarbij ze zelf buiten een kredietunie om investeren.

Kredietnemers binnen de kredietunie, worden ondersteund door een coach. Om de slagingskans van de onderneming te vergroten is de coach een van de ondernemers die ook lid is van de kredietunie. Een kredietunie bestaat dus uit leden die financieren, maar ook uit leden die gefinancierd worden.

Doelgroep en product

Kredietunies richten zich voornamelijk op MKB-ondernemingen in Nederland die moeilijk financiering krijgen van traditionele financiers. Elke kredietunie kiest binnen het MKB een eigen specifieke doelgroep, meestal een bepaalde branche of regio.

Kredietunies verschaffen lineaire leningen van € 50.000,- tot € 250.000,- of soms hoger, met een looptijd tussen de 1 en 10 jaar. Kredietunies trekken daarvoor geld aan via ledencertificaten of obligaties die zij uitgeven.

Er zijn 2 soorten kredietunies

  • Het klassieke model. Deze kredietunies verstrekken krediet namens alle inleggende leden samen. Zij delen het volledige risico en eventueel rendement.
  • Het bemiddelingsmodel. Bij deze kredietunies investeert één lid als individuele investeerder in één kredietaanvrager. Soms investeert een aantal leden in één kredietvrager. Alleen de inleggers die meedoen aan de investering delen het risico en rendement.

Een actueel overzicht van bestaande kredietunies in Nederland en kredietunies in oprichting kunt u vinden bij de brancheverenigingen. Hier vindt u ook meer informatie over de 2 modellen:

Meer succes met uw financieringsaanvraag

Bekijk de criteria van financiers. Gebruik indien nodig het stroomschema financiering om een passende alternatieve financieringsvorm te selecteren.

Hulp bij financiering

Hulp inschakelen vergroot uw kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing is een ’ja’ op uw financieringsaanvraag binnen handbereik. Deze adviseurs helpen u op weg.


Deze informatie is geplaatst door:
  • KVK