Welkom in de FEDA Kennisbank

Zoek of selecteer hieronder

Venture Capital fonds


Een Venture Capital fonds is een investeringsfonds gericht op risicovolle investeringen in innovatieve en/of snelgroeiende bedrijven. Meestal binnen een bepaalde branche of sector. Lees hoe dit werkt.

Werkwijze Venture Capital

Een Venture Capital fonds krijgt jaarlijks honderden aanvragen en selecteert slechts de meest kansrijke voorstellen. Het hoofddoel van het fonds is rendement creëren voor de aandeelhouders in het fonds. Om dat te bereiken gaan zij voor een waardevergroting van de aandelen van de bedrijven waarin zij investeren. De investeerders verkopen hun aandelen meestal na gemiddeld 3-7 jaar zodat ze er aan kunnen verdienen. De aandelen gaan dan naar ondernemers of andere geldschieters. Dat heet een exit. Het kapitaal dat Venture Capital fondsen investeren, wordt ook wel Private Equity genoemd.

Financiering aanvragen bij een Venture Capital fonds

Bent u van plan om een Venture Capital fonds te benaderen? Verdiep u dan in het beoordelings- en investeringsproces van het fonds. Een investeerder wil graag zien dat u uzelf kunt inleven in de positie van de investeerder. En dat u het voorstel van de kant van de investeerder kunt bekijken. Verder in het proces gaat u onderhandelen en bij een akkoord ook contractuele afspraken maken. Het is verstandig om hierbij professionele hulp in te schakelen.

Bent u benieuwd of er Venture Capital fondsen zijn die zich richten op uw branche of sector? De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen biedt een overzicht van alle aangesloten Venture Capital fondsen.

Meer succes met uw financieringsaanvraag

Bekijk de criteria van financiers. Gebruik indien nodig het stroomschema financiering om een passende alternatieve financieringsvorm te selecteren.

Hulp bij financiering

Hulp inschakelen vergroot uw kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing is een ’ja’ op uw financieringsaanvraag binnen handbereik. Deze adviseurs helpen u op weg.


Deze informatie is geplaatst door:
  • KVK