INLOGGEN

Welkom in de FEDA Kennisbank

Zoek of selecteer hieronder

Zakelijk leasen


Bij zakelijk leasen koopt een leasemaatschappij een bedrijfsmiddel, zoals een auto of machine. Via een leasecontract neemt u het bedrijfsmiddel in gebruik of wordt u eigenaar. Het grote voordeel van leasen is dat u het aanschafbedrag niet in 1 keer betaalt.

Wat is zakelijk leasen?

Bij zakelijk leasen financiert een leasemaatschappij een bedrijfsmiddel, zoals een vrachtwagen of apparaat. Afhankelijk van de leasevorm die u kiest, gebruikt u het bedrijfsmiddel of wordt u er eigenaar van. U spreekt met de leasemaatschappij af hoelang u het bedrijfsmiddel wilt gebruiken. Of u spreekt af binnen welke periode u het bedrijfsmiddel afbetaalt. Iedere maand betaalt u het afgesproken bedrag aan de leasemaatschappij. Zo hoeft u niet in 1 keer veel geld uit te geven. 

Welke vormen voor zakelijk leasen zijn er?

Bij leasing van bedrijfsmiddelen kunt u kiezen uit:

Operational lease

Bij operationele lease gebruikt u het bedrijfsmiddel, maar blijft de leasemaatschappij eigenaar. U huurt als het bedrijfsmiddel dus eigenlijk van de leasemaatschappij. Met de leasemaatschappij spreekt u een maandprijs af en hoelang u het bedrijfsmiddel gaat gebruiken. Ook spreekt u een maandprijs af. U kunt kiezen voor extra services, zoals onderhoud, reparaties en verzekeringen. Hier betaalt u extra voor. Aan het einde van de leaseperiode neemt de leasemaatschappij het bedrijfsmiddel weer terug. Of u koopt het bedrijfsmiddel voor de marktwaarde, de prijs die het nog waard is. Of voor een vooraf afgesproken prijs.

Economisch risico en kosten

Een bedrijfsmiddel dat wordt gebruikt, wordt steeds minder waard. Dit heet economisch risico. De leasemaatschappij is bij operational lease eigenaar is van het bedrijfsmiddel en draagt daarom het economisch risico. Hierdoor is operational lease duurder dan financial lease.

Financial lease

Bij financial lease bent u eigenaar van het bedrijfsmiddel. De leasemaatschappij koopt het bedrijfsmiddel en leaset het aan u. U betaalt de leasemaatschappij iedere maand in termijnen terug. Bij financial lease heeft u dus een soort lening bij de leasemaatschappij.

Economisch risico en kosten

Een bedrijfsmiddel dat wordt gebruikt, wordt steeds minder waard. Dit heet economisch risico. Omdat u bij financial lease eigenaar bent van het bedrijfsmiddel draagt u het economisch risico. Hierdoor is financial lease goedkoper dan operational lease.

Bij leasing van een auto kunt u ook kiezen voor:

Financial lease

Bij financial lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. U gebruikt de auto en betaalt daarvoor een vast bedrag per maand. Dit bedrag is voor de kosten van afschrijving, allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud en banden. U betaalt zelf de brandstof en eventuele verkeersboetes. Bij schade is er een eigen risico. U leaset de auto voor minimaal 12 tot maximaal 60 maanden. Na de afgesproken periode levert u de auto in. Als u meer kilometers reed dan u afsprak, moet u bijbetalen.

Gebruikt u uw bedrijfsauto ook privé? Bij private lease geldt geen fiscale bijtelling voor ondernemers. Wel zijn er andere fiscale mogelijkheden.

Waar kiest u voor: operational lease of financial lease?

Bij operational lease loopt de leasemaatschappij meer risico dan bij financial lease. Dit risico verrekent de leasemaatschappij in de prijs die u per maand betaalt. Hierdoor is operational lease duurder, dan financial lease of een banklening. Voor de hogere prijs krijgt u gemak terug en heeft u minder risico‚Äôs.

Startende ondernemers komen vaak alleen in aanmerking voor operational lease.

  Operational lease Financial lease
Kosten zijn: hoger lager
Risico voor: leasemaatschappij ondernemer
Gemak: meer minder

3 belangrijke voordelen van zakelijk leasen

  1. Doordat u bedrijfsmiddelen leaset in plaats van koopt, houdt u werkkapitaal binnen uw bedrijf. Werkkapitaal is het geld dat u nodig heeft om aan uw financiële verplichtingen te voldoen, bijvoorbeeld voorraden aanvullen, leveranciers betalen en salarissen uitkeren.
  2. De leasemaatschappij weet vaak veel over het bedrijfsmiddel en kan u daardoor goed adviseren.
  3. Leasing kunt u combineren met andere vormen van financiering, zoals een banklening. Een mix van financieringsvormen zorgt voor risicospreiding.

Deze informatie is geplaatst door:
  • KVK