Welkom in de FEDA Kennisbank

Zoek of selecteer hieronder

Duurzame mobiliteit in uw bedrijf vergroten


Wilt u met uw bedrijf meer doen om bij te dragen aan de energietransitie? En uw CO2-uitstoot verminderen? Laat uw werknemers dan op een duurzame manier reizen (duurzame mobiliteit). Zo verkleint u uw CO2-voetafdruk en helpt u mee om de doelen in het Klimaatakkoord te halen.

Auto's met minder of geen CO-uitstoot

Zijn uw bedrijfsauto's of leaseauto's aan vervanging toe? Overweeg dan de overstap naar elektrisch rijden. Elektrische auto's stoten geen of  veel minder schadelijke stoffen uit. En ze dragen bij aan het verminderen van de CO-uitstoot (CO-reductie). Met uitstootvrij vervoer is uw bedrijf ook voorbereid op de zero-emissiezones die eraan komen. Grote gemeenten mogen vanaf 1 januari 2025 een stadsgebied aanwijzen waar geen vervuilende bestelbussen en vrachtwagens mogen rijden.

Deelauto

U kunt uw werknemers ook een (elektrische) deelauto aanbieden, als alternatief voor een leaseauto of kilometervergoeding. Zo kan uw werknemer autorijden combineren met fietsen en het openbaar vervoer.

Parkeerbeleid veranderen

U kunt kiezen voor een groener parkeerbeleid en de parkeerplaatsen voor uw werknemers beperken. Bijvoorbeeld: alleen werknemers die verder dan 15 kilometer wonen, mogen parkeren.

Abonnement voor het ov

Reizen met het openbaar vervoer (ov) is na lopen en fietsen de meest duurzame manier om van A naar B te reizen. U kunt werknemers aanmoedigen om het openbaar vervoer te nemen. Werknemers die eersteklas mogen reizen met het ov (ook privé) kiezen sneller voor de trein. Nieuw personeel kunt u gratis ov aanbieden in plaats van een woon-werkvergoeding. Hiervoor kunt u vaak de werkkostenregeling gebruiken.

 Zakenreis met de trein

De luchtvaart stoot veel CO uit. U kunt zakelijke vliegreizen verminderen door uw werknemers met de trein te laten reizen naar zakelijke afspraken in bijvoorbeeld Parijs, Brussel, Londen en Frankfurt. Voor plaatsen niet verder dan 700 kilometer is reizen met de trein vaak een goed alternatief voor vliegen.

Fiets van de zaak

Wilt u een fiets van de zaak kopen of leasen? Voor ondernemers met en zonder personeel zijn er belastingvoordelen. Er zijn regelingen voor een fiets, elektrische fiets of pedelec. Bekijk de mogelijkheden voor een fiets van de zaak.

Thuiswerken

Minder reizen helpt om de CO-uitstoot te verminderen. Om uw CO-voetafdruk te verkleinen kunt u uw werknemers vaker thuis laten werken. Bekijk de mogelijkheden voor een thuiswerkvergoeding. En lees meer over wat wel en niet mag bij thuiswerken.


Deze informatie is geplaatst door:
  • KVK
  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland